Rușii nu avansează în estul Ucrainei. Ofensiva care ar fi trebuit să taie retragerea unităților ucrainene din Donbas s-a împotmolit, iar rușii pierd teren în fiecare zi.

Prin urmare, orașul-port Mariupol, unde încă rezistă sute de combatanți ucraineni, ar putea fi singura reușită cu care se poate mândri Kremlinul pe 9 mai, la parada de Ziua Victoriei.

În estul Ucrainei se duc lupte grele între unitățile ruse și cele ucrainene. În ciuda eforturilor și a bombardamentelor masive declanșate de-a lungul frontului din Donbas, ofensiva Kremlinului a stagnat.

Potrivit experţilor occidentali, contraatacurile Kievului în zona Harkovului se transformă într-o amplă ofensivă de succes, spre deosebire de acţiunile localizate de până acum, menite să securizeze teritorii-cheie și să perturbe operaţiunile ruseşti.

În primul rând, forțele ucrainene recuceresc teritoriile de-a lungul unui arc larg în jurul Harkovului, ceea ce indică o capacitate de a lansa operațiuni ofensive pe scară mai largă decât s-a observat până acum, remarcă Institutul pentru studiul războiului, grup de analiză militară din Statele Unite.
Chiar şi aşa, atacurile Rusiei îi terorizează pe ucrainenii din estul ţării.

La nord de Harkov, localitatea Zolociv e bombardată zilnic. Printre localnici se numără și Ivan, un veteran care a luptat în Armata Roșie, în al Doilea Război Mondial. Casa lui a fost distrusă de un proiectil.

Ivan Lisun, locuitori din Zolociv: „Înfricoșător. Nu m-aș fi gândit, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, că aș putea să ajung în situația asta. Pe atunci nu intimidam civilii. Am eliberat Belarusul, începând din Gomel până la Osipovici, Baranovici, și până la frontieră. Am eliberat și sate în Polonia.”

Pe de altă parte, vineri seară au fost evacuaţi încă 50 de civili din subteranele combinatului Azovstal, ultimul punct de rezistență al forțelor ucrainene în Mariupol.

 

L-au ținut în viață doar pentru un schimb de prizonieri

Preşedintele Zelenski a anunţat că sunt în curs intense eforturi diplomatice, prin intermediul ONU şi al Turciei, pentru a asigura şi evacuarea combatanţilor de la Azovstal.

Un militar ucrainean a petrecut câteva săptămâni în captivitate la ruși, după ce a fost rănit în Mariupol. S-a trezit într-o ambulanță, alături de un alt militar rănit.

Hlib Stryzhko, pușcaș marin ucrainean: „I-am întrebat "sunteți de-ai noștri?" și (rușii) au răspuns că nu e clar la ce se referă cu "ai noștri". Ne-au spus că fac parte din ministerul Securității de Stat din Republica Donețk. A fost și mai înfricoșător când am ajuns la spitalul separatist. Un soldat rus mi-a spus că trebuie să uit limba ucraineană, o să primesc îngrijire doar dacă cer în rusește.”

Rușii l-au ținut în viață în vederea unui schimb de prizonieri.

Hlib Stryzhko: „Eram amândoi imobilizați la pat, iar asistentele trebuiau să ne hrănească. Ne spuneau că, din cauza noastră, copiii lor au fost uciși. Încercam să fiu înțelegător, dar ne acuzau de lucruri pe care nu le-am făcut niciodată. Și ne citeau mereu știri rusești. Era foarte multă presiune, o denaturare a realității.”

În altă ordine de idei, presa rusa anunţa că vineri seară s-ar fi produs noi explozii în Transnistria, în satul Voronkovo ​​din regiunea Râbnița, nu departe de graniţa cu Ucraina.
Presupusele incidente survin cu 2 zile înainte de 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei din Al Doilea Război Mondial și când Occidentalii se așteaptă la o escaladare a conflictului. La Moscova se fac într-una repetiţii pentru parada de luni.