Singurele proteste din Moscova care nu s-au lăsat cu arestări. Între timp, ucrainenii trăiesc într-un ”iad viu”
Ucraina avertizează că nu are mijloacele necesare pentru a se apăra de rachetele balistice iraniene, dacă Rusia le obține.
Asta în timp ce Kievul a lansat un nou apel către aliații occidentali, pentru furnizarea de avioane de luptă și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. Marți, ministrul ucrainean al Apărării se află la Paris, pentru o întâlnire cu omologul francez.
Potrivit presei din Hexagon, cei doi oficiali vor discuta inclusiv despre livrarea echipamentelor militare promise de Franța, în special pentru apărarea aeriană.
Între timp, se duc lupte sângeroase pentru controlul orașului Bahmut și al altor localități strategice din regiunea Donețk.
Luptele grele continuă în estul Ucrainei, în special în orașul Bahmut și în jurul acestuia. Este ”un iad viu", spune un comandant ucrainean.
Numărul locuințelor distruse în Bahmut crește de la o oră la alta. Rușii atacă de mai multe ori pe zi, spun localnicii. Speră să preia controlul asupra unei autostrăzi importante din zonă.
Reporter TV Ucraina: ”Aceasta este una dintre pozițiile avansate ale armatei ucrainene. Armele sunt mereu pregătite, din când în când se aude un ecou, un ecou destul de intens al luptelor, dar soldații noștri recunosc sincer că, acum, aici, arma numărul unu nu este o mitralieră, ci sunt lopețile și târnăcoapele!".
Soldat ucrainean: "Aici vom săpa tranșee și vom avea două sectoare pentru tragere”.
Polonia va aloca 4% din PIB pentru apărare, cel mai mare procent din NATO
Chestionat despre posibilitatea de a trimite avioane de vânătoare armatei Ucrainene, președintele Franței a răspuns prudent.
Emmanuel Macron: ”Depinde de solicitările care sunt făcute și nu de zvonurile care circulă. Până acum, nu au fost formulate (cereri). Al doilea criteriu este să ne asigurăm că nu va duce la o escaladare, astfel încât echipamentul pe care îl trimitem să nu fie folosit pentru a lovi teritoriul rusesc, ci să ajute la efortul Ucrainei de a rezista și de a-și proteja teritoriul”.
”Reporter: Domnule președinte, Statele Unite vor trimite Ucrainei avioane F16 ?
Joe Biden: Nu”.
"Polonia este dispusă să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16", a anunțat unul dintre consilierii președintelui Zelenski, într-o postare pe Telegram. Potrivit oficialului, Kievul a primit "semnale pozitive" de la Varșovia, deși premierul polonez a avut grijă să sublinieze că țara sa va acționa doar în urma consultării cu aliații NATO.
Totodată, șeful Executivului de la Varsovia a anunțat că mărește bugetul pentru Apărare la 4% din PIB. "Va fi cel mai mare procent dintre toate țările NATO", a adăugat el.
Invazia din Ucraina a determinat multe țări occidentale să își revizuiască cheltuielile militare. Recent, Franța si-a prezentat planurile pentru o suplimentare majoră, afirmând că următorul buget pe șapte ani va crește de la 295 de miliarde de euro la 413 miliarde.
Suedia și Finlanda au anunțat, de asemenea, creșteri ale bugetelor militare ca parte a demersurilor pentru aderarea la NATO.
Americanii le-au spus englezilor că armata lor nu mai este o considerată o mare forță
Germania promite suplimentarea cu 100 de miliarde de euro. Iar în iunie, Regatul Unit, sub conducerea fostului prim-ministru Boris Johnson, a decis că va crește cheltuielile pentru apărare până la 2,5% din PIB. Potrivit presei de la Londra, un general american de rang înalt i-ar fi spus în privat secretarului Apărării, Ben Wallace, că armata britanică nu mai este considerată o forță de cel mai înalt nivel.
Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării: "(Armata britanică) are nevoie urgent de recapitalizare și investim în asta. Investim 34 de miliarde de lire sterline în planul de echipare a armatei, de acum până în 2033. Reproșuri precum: "trebuie să se întâmple acum", ei bine, astfel de lucruri nu se întâmplă imediat. Nu există o baghetă magică, nu există fabrici care să lucreze pe bandă rulantă ca fabricile de mașini, unde doar apeși pe butoane și vehiculele apar. Există doar două țări, la nivel mondial, care pot susține linii de producție aproape constante: China și Statele Unite".
Pe de altă parte, fostul premier britanic Boris Johnson susține că Vladimir Putin l-ar fi amenințat cu moartea, în timpul unei discuții telefonice, în februarie anul trecut. Chiar înaintea declanșării războiului din Ucraina.
Boris Johnson: ”La un moment dat, m-a ameninţat şi mi-a spus: "Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut" ... sau cam aşa ceva. Așa, pe un ton degajat... Însă, având în vedere tonul său foarte relaxat, detaşarea sa, cred că el doar se juca cu tentativele mele de a încerca să îl conving să negocieze”.
Proteste la primirea noului ambasador american la Moscova: ”America este o țară teroristă!”
Dmitri Pesko: ”Ceea ce a spus domnul (Boris) Johnson nu este adevărat, sau, mai exact, a fost o miciună. Ucraina continuă să ceară noi arme, iar Occidentul încurajează aceste cereri. Este un impas, are ca rezultat o escaladare semnificativă și implică din ce în ce mai mult implicarea țărilor NATO în conflict. Dar asta nu poate și nu va schimba cursul evenimentelor, iar operațiunea militară specială va continua”.
"Tancurile voastre ucid civili" și "America este o țară teroristă". Cu asemenea sloganuri a fost întâmpinată Lynne Tracy, noul ambasador american la Moscova. Cum micul grup de protestatari scanda în linie cu directivele puterii, nimeni nu i-a deranjat.
Între timp, o companie rusă care fabrică echipamente energetice a promis o recompensă de 5 milioane de ruble, aproximativ 65.000 de euro, primilor soldați ruși care distrug sau capturează tancuri germane Leopard sau americane, Abrams, pe câmpurile de luptă din Ucraina. Și pentru eventuale avioane de luptă occidentale livrate Ucrainei a fost promisă o recompensă, de trei ori mai mare!