Recompensa uriașă oferită de o companie rusească soldaților care distrug tancurile Ucrainei primite din Occident
O companie rusească a anunţat că va oferi o recompensă de cinci milioane de ruble (72.000 de dolari) primului militar care va distruge sau va captura în Ucraina un tanc fabricat în Occident.
Anunțul vine după ce Kremlinul a promis că forţele ruse vor distruge orice tancuri occidentale trimise în Ucraina, relatează Reuters, conform Agerpres.
SUA, Germania şi mai multe alte ţări europene au decis să trimită Kievului tancuri avansate de luptă în următoarele câteva luni pentru a contribui la dezvoltarea capacităţii militare a Ucrainei în contextul în care în curând se împlineşte un an de la declanşarea războiului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Decizia a fost criticată de Kremlin drept o escaladare periculoasă, iar purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus că tancurile „vor arde” pe linia frontului.
Acum o companie rusă - Fores, cu sediul în Urali, care fabrică agenţi de susţinere pentru fracturarea hidraulică - oferă plăţi în bani militarilor ruşi care „capturează sau distrug” tancurile german Leopard 2 şi respectiv american Abrams.
Compania susţine că va recompensa cu cinci milioane de ruble primul soldat rus care va distruge un tanc de fabricaţie occidentală şi cu 500.000 de ruble (7.200 de dolari) reuşitele ulterioare.
Folosind limbajul utilizat de oficialii ruşi şi de prezentatorii tv care susţin propaganda Kremlinului, Fores afirmă că NATO pompează în Ucraina o cantitate „nelimitată” de arme şi escaladează conflictul.
De asemenea, compania a anunţat o recompensă de 15 milioane de ruble (215.000 de dolari) pentru avioanele de luptă fabricate în Occident, dacă acestea vor fi livrate Ucrainei.
Tancurile nu au fost încă trimise Kievului şi ar putea dura mai multe luni până când cea mai mare parte a livrărilor promise va fi efectuată, notează Reuters.
De la începutul războiului, Ministerul Apărării din Rusia susţine că a distrus sute de arme occidentale.
Kievul a respins aceste afirmaţii, subliniind de pildă că Rusia susţine că a distrus mai multe lansatoare multiple de rachete fabricate în SUA HIMARS decât au fost trimise Ucrainei.
Livrările anterioare de arme avansate occidentale, în special de HIMARS, au fost creditate cu un rol major în schimbarea sorţii războiului de 11 luni, ajutând Kievul să-şi asigure o serie de victorii surpriză şi să împingă înapoi forţele ruse dintr-o parte din teritoriul capturat la începutul invaziei.