Simbolul misterios apărut pe blindatele rusești de la frontiera cu Ucraina. Ce ar însemna semnul „Z”
Tancurile și blindatele rusești aflate în proximitatea granițelor cu Ucraina au fost marcate cu semnul „Z”, au observat duminică analiștii, ceea ce a dus la mai multe speculații cu privire simbolistica acestui marcaj, potrivit The Telegraph.
Filmări din taberele rusești arată zeci de vehicule blindate marcate cu litera „Z”, inclusiv un convoi în Shebekino, la doar câțiva kilometri de frontiera cu Ucraina.
„Se pare că forțele ruse din apropierea graniței desenează marcaje pe vehicule, în acest caz „Z”, pentru a identifica diferite forțe operaționale sau eșaloane”, a scris pe Twitter Rob Lee, analist militar la King's College din Londra.
În plus, analiștii au remarcat că acest semn apare, nu doar pe blindate, ci și pe rucsacii militarilor ruși.
Este însă neclar ce reprezintă semnul „Z”. Există speculații că marcajele au fost făcute ca, în cazul unei invazii, militarii ruși să deosebească mai ușor propriile trupele de cele inamice și să nu deschidă focul asupra lor. O altă variantă ar fi ca marcajul „Z” să fie specific forțelor dintr-un anumit grup strategic.
Americanii estimează că între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt masati în apropierea granițelor Ucrainei. Iar după ce președintele Biden și-a exprimat convingerea, acum doua zile, că Putin va invada Ucraina, liderii occidentali au subliniat din nou că Rusia va fi sancționată dur în cazul unui atac.
Vicepreşedintele SUA Kamala Harris: "Vreau să fie clar și pot să spun cu certitudine absolută: Dacă Rusia va invada din nou Ucraina, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri vor impune sancțiuni semnificative, cu implicații economice fără precedent."
Olaf Scholz, cancelarul german: "Nimic nu justifică desfășurarea a mult peste 100.000 de soldați în jurul Ucrainei. E paradoxal că, pentru Rusia, o potențială aderare a Ucrainei la NATO constituie o justificare pentru război, când nicio decizie în acest sens nu este în curs. Noi - europenii și comunitatea transatlantică - avertizăm Rusia. O agresiune militară împotriva Ucrainei ar fi o greșeală gravă și nu vrem să se ajungă la asta."
Boris Johnson, premierul britanic: "Dacă Ucraina este invadată, unda de șoc se va resimți în întreaga lume. Orice s-ar întâmpla în următoarele zile și săptămâni, nu putem permite ca țările europene să fie șantajate de Rusia. Nu putem permite ca amenințarea agresiunii ruse să schimbe arhitectura de securitate a Europei".
Premierul britanic a mai declarat sâmbătă, într-un interviu pentru BBC, că Rusia plănuiește cel mai mare război din Europa, din 1945 încoace, iar ultimele date arată că acest plan a început să fie deja pus în aplicare - a mai spus Boris Johnson.