Sierra Leone declara ca Ebola ar fi eradicata pe teritoriul sau: prima saptamana fara niciun caz nou, dupa 18 luni
Dupa 15.000 de cazuri si aproape 4000 de morti, Ebola ar fi eradicata pe teritoriul tarii Sierra Leone, sustin medicii specialisti care controleaza evolutia bolii in Africa.
Epidemia de Ebola din Africa de Vest ar putea ajunge la final, sustin cercetatorii, conform The Guardian.
Ultimul caz de Ebola inregistat a fost cel al unui bebelus de 8 luni, care a fost spitalizat acum doua saptamani si a murit la 4 zile dupa. Nici unul dintre cei care au intrat in contact cu bebelusul, adica 29 de persoane, care au fost mutate in carantina, nu dau nici un semn de imbolnavire. De o saptamana, in Sierra Leone nu s-a mai inregistrat nici un caz nou de Ebola, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
“Asteptam sa vedem daca oricare dintre cele 29 de persoane, considerate cu risc de imbolnavire, vor dezvolta virusul. Sperantele noastre sunt ca acesta sa fie ultimul caz al epidemiei” a declarat Marshall Elliott, directorul agentiei guvernamentale din Marea Britanie, care se ocupa cu coordonarea relatiilor cu armata si guvernul din Siera Leone.
O operatiune lansata in luna iunie, ce viza un focar de infectie raspandit in randul populatiei situate in nordul tarii in Kambia si Port Loko, pare sa-si fi atins cu succes scopul.
“Din fericire, de peste o luna nu a mai fost inregistrat niciun caz in Kambia si Port Loko, ceea ce este extraordinar. Este foarte greu pentru noi toti cei implicati, care am lucrat si am ajutat acesti oameni bolnavi, sa ne relaxam acum, dar speram ca asta este primul semn dupa foarte mult timp. Ramanem vigilenti” au declarat cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Epidemia din vestul Africii a fost una dintre cele mai mari epidemii ale virsului Ebola din toate timpurile. Boala, identificata prima data in 1976, a facut in ultimii doi ani cele mai multe victime. Peste 28.000 de cazuri au fost inregistrate, in Africa de Vest, din decembrie 2013 incoace. 11.300 dintre acestia au murit, conform cifrelor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
In toamna anului trecut, au murit 700 de oameni, iar autoritatile nu au mai avut ce face decat sa colecteze cadavrele victimelor, omorate fulgerator de boala necrutatoare.
La finalul saptamanii trecute, Ernest Bai, presedintele Sierra Leone, a vizitat districtul Tonkolili pentru a celebra incetarea raspandirii epidemiei. Sute de oameni au fost bagati in carantina, in diverse sate africane.
In urma cu ceva timp, cercetarorii anuntau primul vaccin impotriva Ebola. Numit VSV-ZEBOV, vaccinul testat de laboratoarele NewLink Genetics si Merck s-a dovedit a fi '100 % eficient' la zece zile dupa de a fost administrat unor persoane neinfestate, potrivit rezultatelor probelor publicate in revista britanica ' The Lancet', potrivit Agerpres.
Compania Sanofi Pasteur intentioneaza sa produca noul vaccin intr-un numar de doze suficient de mare pentru a putea controla eventuale noi epidemii. Administrarea se va face doar in comunitatile cu risc crescut, a precizat un reprezentant al marelui concern farmaceutic, citat de EFE.
Inconvenientul vaccinului consta in faptul ca necesita conservare la rece, lucru destul de greu de realizat in unele tari tropicale care se confrunta si cu dese intreruperi ale alimentarii cu energie electrica. De aceea viitoarele cercetari vor urmari dezvoltarea unei formule termorezistente a vaccinului contra Ebola.
Sursa: The Guardian
Etichete: epidemie, africa, ebola, virus, sierra leone,
Dată publicare:
20-08-2015 16:35