Și pensionarii italieni sunt copleșiți de creșterea prețurilor la utilități: Ori mănâncă, ori plătesc curentul și gazul
Șocul facturilor la utilități este resimțit peste tot în Europa. În Florența, Italia, primăria a lansat o campanie prin care cetățenii mai înstăriți sunt încurajați să preia facturile câte unui bătrân care nu mai face față cheltuielilor.
De la o lună la alta, în Italia costul curentului electric, a crescut cu 55%, iar al gazelor, cu peste 40 de procente. Cei care nu au posibilităţi materiale sunt pur și simplu disperaţi.
Scumpirea dramatică a gazelor şi curentului electric i-a adus pe mulţi pensionari italieni sub pragul sărăciei. La 95 de ani, Luigi Boni obişnuia să-şi petreacă zilele plimbându-se prin superbul său oraş toscan și citindu-şi ziarele favorite la o cafea. Însă de câteva săptămâni nu-i mai arde de nimic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Luigi Boni, pensionar de 95 de ani din Florența: „Nu mă mai descurc, nu e vorba că vreau să profit de ajutorul cuiva. Pur și simplu nu mai fac față cheltuielilor. Sunt terminat, am isprăvit și toate economiile din bancă. Fie mănânc, fie plătesc chiria”
Cu o pensie de doar 600 de euro pe lună, plata chiriei şi a facturilor curente a devenit o misiune imposibilă pentru Luigi.
Luigi Boni: „Friptură? Carne?? Nici nu are rost să pomenim de așa ceva. Cumpăr doar alimente ieftine. Am devenit un expert în gătit din... nimic.”
Şi primăriile se zbat din acelaşi motiv, aşa că nu pot face nimic pentru cetăţenii care au dificultăţi financiare.
Dario Nardella, primar Florența: „În Florența se trăiește bine, așa că durata vieții este lungă. Avem mulți vârstnici în oraș. Peste 30.000 de locuitori trecuți de 65 de ani trăiesc singuri, iar dintre ei un număr semnificativ au venituri mici, sub 9.000 de euro pe an. Vă dați seama ce înseamnă pentru ei facturi cu 60-70% mai mari!?”
Luigi este îngrozit de perspectiva de a ajunge într-un azil de bătrâni. Deocamdată, a obţinut o păsuire, numărându-se printre primii vârstnici ale căror facturi au fost ...adoptate de localnici care îşi permit această faptă bună. Până acum au fost înregistrate 200 de donaţii de la cetăţeni, însumând 33.000 de euro.
Giovanni Mancuso are o pensie de 750 de euro şi, chiar dacă nu are grija chiriei, tot este depăşit de cheltuielile pentru strictul necesar.
Giovanni Mancuso, pensionar de 82 de ani din Florența: „Plăteam pentru gaze 60 de euro pe lună, acum am de plată 270 de euro. Factura la curent este de 130 de euro, mai mult decât dublu față de înainte. Nu mai încălzim casa, stăm pe întuneric, ce altceva putem face??”
Trăiește cu pâine prăjită și roșii
La ultima raită prin piaţă, Giovanni a cumpărat doar 2 kilograme de roşii. Mărturiseşte că, până la sfârşitul lunii, el şi soţia lui nu-şi permit să mănânce altceva decât bruschete cu roşii.
Maria Teresa Cubetti, pensionară de 72 de ani: „Mi se pare o problemă mult mai gravă decât pandemia, nu ne mai descurcăm. Văd clar diferența la cumpărături față de ce puteam lua cu 2-3 luni în urmă. Observ de altfel că au și dispărut tarabe din piață.”
Toţi aceşti oameni striviţi de sărăcie îşi pun ultimile speranţe în măsurile de sprijin promise de guvernul condus de Mario Draghi.