Bode: Pensiile militare și MAI nu sunt speciale. Din 97.000 de pensionari MAI 76.000 au pensii de peste 2.500 de lei

Ultima actualizare: 27-01-2022 19:40
Lucian Bode
Agerpres

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că cei care confundă pensiile militare cu pensiile speciale fac o greşeală, conform Agerpres.

El este însă de acord cu discuţie şi în legătură cu pensiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru că "presiunea pe buget este, într-adevăr, mare".

"Sunt întru totul de acord că în România pensiile trebuie să fie plătite pe principiul contributivităţii. Sunt întru totul de acord ca în România să nu avem pensii speciale, însă cine confundă pensiile militare cu pensiile speciale face o greşeală. Şi pensiile de serviciu, pensiile militare, pensiile din sistemul nostru al Afacerilor Interne sunt, în acest moment, undeva la o presiune pe buget la 5,2 miliarde de lei. Vorbim despre 97.000 de pensionari proveniţi din sistemul de ordine publică, vorbim despre pensii cuprinse între 1000 şi 2500 lei într-un număr de aproximativ 21.000 de pensionari pentru care s-a aplicat acea indexare de 10%. Toţi cei care aveau pensii sub 2500 lei au primit această indexare. Aşadar nu cred că este corect să punem semnul egal între pensiile militare şi pensiile speciale", a declarat Bode, după şedinţa de Guvern.

La un simplu calcul reiese că din totalul de 97.000 de pensionari MAI 67.000 (97.000 total din care se scad cei 21.000 de care au primit indexarea) au pensii de peste 2.500 de lei, cu 40% peste pensia medie din România, care a fost de 1.771 de lei în ianuarie.  

El s-a arătat de acord cu o analiză în privinţa pensiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

"Sunt de acord, însă să existe o discuţie şi în cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională - pentru că aici intră şi pensiile din rândul apărării şi al serviciilor de informaţii şi aşa mai departe, nu vorbesc despre aceste categorii, sunt întru totul de acord să avem aceste analize, presiunea pe buget este într-adevăr mare. 22%, 23% din bugetul Ministerul Afacerilor Interne merge către această componentă, capitolul social, dar nu sunt de acord cu afirmaţia: pensiile militare, pensiile de serviciu sunt pensii speciale", a adăugat Bode.

Pensia medie din România este de 1.771 de lei

În luna ianuarie în România erau înregistrați 4,829 milioane de pensionari, dintre care doar 3,8 milioane pensionați la limita de vârstă.

Pensia medie plătită a fost de 1.771 de lei. De remarcat că persoanele pensionate anticipat au pensie medie sensibil mai mare, de 2.463 lei față de cele pensionate la limita de vârstă, care au încasat o pensie medie de 1.985 de lei. 

Conform legislației în vigoare este posibil ca un cadru MAI să se pensioneze anticipat și la 45 de ani. 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO