Pensionarii se împrumută la CAR ca să-și plătească facturile uriașe. Unii termină un credit ca să ia altul

Ultima actualizare: 14-01-2022 20:21

Ca să-și poată achita facturile uriașe, cum sunt cele de la curent și gaze naturale, tot mai mulți pensionari se împrumută de la Casele de Ajutor Reciproc.

Pe timp de iarnă, în vremuri grele, sumele pe care le primesc cu dobânzi mai mici decât ale băncilor, îi ajută să supraviețuiască.

La Târgu Jiu, pensionarii stau la coadă, afară în ger. În incinta casei de ajutor reciproc nu au voie mai mult de 3-4 persoane.

Reporter: V-au venit facturile acum...

Pensionară: „Da, da...”

Reporter: Și cum sunt?

Pensionară: „Maari de tot, mai ales la curent, ai de mine!"


Pensionar: „Iei de aici să le dai ălora, ca să plătim gaze și curent și toate. Păi cum dracu, 5 milioane pe nici o lună la gaze?"

-Pentru lemne, dacă nu avem cu ce, ne împrumutăm aici.
-Sunt scumpe...
-16, 18 e și 20 de milioane mașina de lemne

Mihaela Novac, contabil CARP Gorj: „Majoritatea vin și ne spun că sunt singuri, se întrețin singuri și au nevoie de aceste sume pe care noi le acordăm sub formă de credite."

Constantin Dragomir este din Timișoara și a venit să plătească ultima rată a unui împrumut de 2.000 de lei. Speriat de scumpiri, se gândește să mai ia un credit.

Constantin Dragomir, pensionar: „Nu faci față cu cheltuielile, telefon, gaz, curent, gigacalorie, s-o scumpit fantastic de mult."

Un bărbat are o pensie de 1.400 de lei pe lună. Ca să-i ajungă, face economii dureroase.

„La mine acasă merge un bec, televizor, un radio și cam atât!"

Sunt foarte mulți pensionarii care au făcut deja împrumuturi în această iarnă.

Radu Onchiș, președinte CARP Oradea: „Volumul împrumuturilor acordate membrilor noștri se situează, valoric, cu peste 70%, comparativ cu perioada similară a anului 2020."

Și la Constanța, zeci de pensionari așteaptă în fața ghișeului casei de ajutor. Au pensii mici și spun că pe timpul iernii doar cu împrumuturi.

Stana Ciobănică, pensionară: „Nu nu am pe nimeni, am o singură pensie, nici măcar de handicap nu am, uitați că sunt în cârjă."

Pentru cei mai mulți pensionari care apelează la credite, plata utilităților precum energia electrică, gazele și abonamentul TV reprezintă mai mult de jumătate din pensie.

Cornelia Rizoc, pensionară: „Îmi mai rămân 60 de lei, medicamentele s-au scumpit, plătesc două milioane odată/mai rămân 600 de mii, ce să fac cu 600 de mii? Să mai mănânc, să mai plătesc și gaze, să plătesc lumină..."

Sumele împrumutate variază între 1000 și 10.000 de lei și pot fi achitate în maximum 2 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO