Serviciile de informatii militare din Israel acuza regimul Assad ca foloseste arme chimice

Ultima actualizare: 26-04-2013 06:59
Siria

Un oficial din cadrul serviciilor de informatii militare israeliene a acuzat marti regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad ca "foloseste arme chimice" in fata rebeliunii, relateaza AFP.

"Assad foloseste arme chimice in Siria", a afirmat generalul Itai Brun, seful departamentului de cercetare si analiza din cadrul diviziei de informatii militare a armatei israeliene, in declaratiile difuzate pe contul de

Twitter

oficial al armatei israeliene.

"Pupilele care se contracta, spuma care iese din gura si alte semne pe care le-am vazut atesta folosirea unor arme chimice mortale", a declarat generalul Brun, in cadrul unei interventii in cadrul unei conferinte internationale privind securitatea, din care postul de radio militar a difuzat un fragment.

"Ce arme chimice? Aparent gaz sarin", a adaugat el, fara a preciza cum au realizat aceste observatii serviciile sale.

Agentiile de informatii americane ancheteaza eventuala folosire a armelor chimice de catre regimul sirian impotriva rebelilor, evocata de tarile europene, a declarat la 18 aprilie un oficial de rang inalt american.

Potrivit unor informatii, un agent chimic "foarte suspect" ar putea sa fie folosit in cursul luptelor recente din Siria, dar serviciile de spionaj evalueaza aceste informatii si nu au tras concluziile inca, a explicat pentru AFP acest oficial sub acoperirea anonimatului.

Este posibil sa fi fost utilizate arme chimice limitat si foarte "localizat" si nu la scara larga, a adaugat el.

Saptamana trecuta, diplomatii ONU au marturisit sub acoperirea anonimatului ca tarile occidentale au "dovezi solide" ca au fost folosite arme chimice cel putin o data in conflictul sirian, in timp ce regimul si rebelii se acuza reciproc de acest lucru.

Potrivit Washington Post si revistei Foreign Policy, care citeaza oficiali sub acoperirea anonimatului, Franta si Marea Britanie l-au informat pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, ca examinarea solului, discutiile cu martorii oculari si cu rebelii arata ca au fost folositi agenti neurotoxici in interiorul si in vecinatatea Alep (nord), Homs (centru) si posibil la Damasc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO