Serviciile de informații americane: 60% dintre rachetele de precizie lansate de Rusia nu și-ar fi atins țintele
ONU a identificat o groapă comună la Mariupol, în care ar putea fi înmormântate chiar şi 200 de trupuri.
Iar autorităţile ucrainene cred că 300 de oameni ar fi murit după bombardarea teatrului, unde se adăposteau locuitorii rămași în orașul atacat cu sălbăticie de ruși. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a transmis că prima fază a operaţiunii militare din Ucraina "este aproape încheiată", iar de acum înainte trupele ruse se vor axa pe „eliberarea” completă a regiunii estice Donbass.
Anunțul ar putea fi interpretat ca o diminuare a obiectivelor invaziei, după ce, în prima lună de război, trupele ruse s-au lovit de rezistenţa acerbă a ucrainenilor.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Cel puțin șase oameni au fost ucişi și 15 au fost răniți de explozia unei rachete ruseşti în parcarea unui mall din Harkov, civili măcelăriţi în timp ce aşteptau la coadă pentru ajutoare umanitare în faţa unui oficiu poştal. Proiectilele invadatorilor au căzut şi peste un centru medical, unde au făcut din nou victime.
Rezistenţa ucrainenilor în oraş provoacă furia ruşilor, care bombardează zi şi noapte. Cartiere întregi au fost distruse, la fel și sute de școli și grădinițe.
Pe multe șosele, ca să te poți deplasa cu mașina, trebuie să conduci pe poteci.
Orașul port Mariupol, încercuit de ruși și bombardat cu sălbăticie, a suferit cele mai mari devastări în războiul pornit de Putin acum o lună. Acum se poartă și lupte de stradă. Un nou bilanț anunță că 300 de oameni ar fi murit dupa bombardarea teatrului, unde se adăposteau probabil 1.000 de ucraineni, săptămâna trecută.
Dar și în alte părți se vede prăpădul lăsat în urmă de bombardamentele ruse. Primarul din Cernigău a difuzat mai multe imagini din orașul său, încercuit complet de forțele invadatoare.
Peste 1.000 de civili au fost ucişi în Ucraina într-o lună de război.
Un depozit de carburant din nord vestul țării a fost lovit de proiectile și a luat foc. Bombardamentele rusești se întețesc pe timpul nopții.
Forțele ucrainene au reușit să recucerească unele orașe și poziții defensive din jurul Kievului, dar se dau în continuare lupte și bombardamentele forțelor ruse continuă neabătut.
Recâştigat de ucraineni, orașul Makariv, de lângă Kiev, este în continuare sub o ploaie de bombe.
Oleksander Motornyi, reporter ucrainean: "Tirurile de artilerie ale ocupanţilor ruşi nu se opresc nici noaptea, nici la lumina zilei."
Makariv se află lângă autostrada care duce spre capitală, importantă pentru ruşi din punct de vedere strategic. Drumul este acum plin de maşini incendiate, iar clădirile de pe margine abia mai rezistă.
Soldat ucrainean: "Inamicul ne-a atacat cu un tanc. Asta a lăsat în urmă.”
Dacă nu au reușit să ocupe Irpinul - altă localitate din zona Kievului cu mare importanță în bătălia pentru capitală - rușii distrug orașul casă cu casă.
Jeremy Bowen, BBC: ”Am mai fost aici acum trei săptămâni, dar este o diferență masivă. Uitați-vă ce distrugeri sunt în această zonă, lovită din greu de artileria rusă.”
Mii de civili au fugit, în ultimele săptămâni, pe podul parțial distrus. Pavlo este unul dintre puținii localnici rămași la Irpin.
Comandant: ”N-au avut suficiente resurse pentru lupta terestră, le lipsesc provizii, iar la Kiev și în orașele din jur se va trage asupra lor de la fiecare fereastră și ușă.”
Până la 60% dintre rachetele de precizie lansate de Rusia nu și-au atins țintele
Potrivit serviciilor de informații americane, până la 60% din rachetele de precizie lansate de Rusia într-o lună de război nu și-ar fi atins țintele. Mai mult, oficiali de la Pentagon susțin că forțele ruse au rămas fără muniție ghidată, de precizie, și că probabil se vor baza pe bombe neghidate și pe artilerie.
Preot: ”Pentru cei mai mulți dintre băieții care vin la mine este prima lor spovedanie și împărtășire.”
În acest timp, Ucraina a transmis Statelor Unite că ar avea nevoie zilnic de 10.000 de rachete portabile antitanc şi antiaeriene.
Cu mijloacele lor și cu tactici ingenioase, ucrainenii au reușit să împiedice Rusia să preia controlul asupra spațiului aerian.
Pilot: ”Războiul acesta nu pare că se va termina curând. Asta dacă vom primi şi întăriri. Dar dacă Vestul ne va oferi niște avioane suplimentare, cred că o vreme vom putea să ne menţinem controlul asupra spaţiului aerian.”
Pilot: ”Din păcate, forțele aeriene ruse au un avantaj tehnologic. Deci, avem nevoie de platforme vestice. Poate că ar putea fi avioane vechi ca platformă, dar rachete noi.”
Noi imagini arată momentul în care o navă rusească de debarcare este distrusă de forțele ucrainene în portul Berdiansk. Potrivit oficialilor ucraineni ar fi vorba de nava Saratov, şi nu Orsk, așa cum s-a raportat anterior. La bord erau 65 de tancuri și transportoare blindate și 400 de oameni, susțin ucrainenii.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi in ucraina, mariupol, bombardamente,
Dată publicare:
25-03-2022 20:07