Serghei Șoigu, de la băile în sânge de cerb cu Putin, la țapul ispășitor pentru eșecul Rusiei în Ucraina GALERIE FOTO

vladimir putin serghei soigu
Profimedia

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, este unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Vladimir Putin și responsabil de campania militară pentru invazia Ucrainei.

Serghei Șoigu a avut o ascensiune constantă în elita Rusiei și a fost considerat un posibil succesor al lui Putin. Dar, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina s-a împotmolit și în cele din urmă s-a oprit, el a devenit un paratrăsnet pentru criticii Kremlinului, scrie Business Insider.

Șoigu este mâna dreaptă a președintelui rus Vladimir Putin, iar în calitate de ministru al Apărării este responsabil pentru invadarea Ucrainei, motiv pentru care eșecurile grave ale armatei ruse de acolo i-au subminat ascensiunea de decenii la treptele superioare ale puterii.

Serghei Șoigu s-a născut în 1955 în îndepărtatul oraș Chadan, din Siberia, la granița cu Mongolia. Uniunea Sovietică era pe atunci o putere mondială și Războiul Rece abia începea.

Mama lui Șoigu era rusoaică, dar născută în Ucraina, în timp ce tatăl său era Tuvan - un grup etnic indigen din Siberia.

Citește și
Serghei Soigu
Oficial instalat de Rusia în Herson: Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu ar trebui să ia în considerare sinuciderea
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Spre deosebire de alți oameni din cercul intim al lui Putin, Șoigu nu a fost educat la Sankt Petersburg sau la Moscova.

Șoigu este singurul prieten al lui Putin care nu e din KGB sau Sankt Petersburg

În 1977, a absolvit Institutul Politehnic Krasnoyarsk din Siberia cu o diplomă în inginerie civilă și a continuat să lucreze la o varietate de proiecte majore de construcții în regiune.

„Șoigu este singura figură din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin care nu este nici un vechi prieten din KGB și nici vreun amic din Sankt Petersburg”, a declarat Mark Galeotti, care conduce compania de consultanță Mayak Intelligence, concentrată pe afacerile din Rusia, pentru Insider.

Putin s-a născut și a studiat la Sankt Petersburg și și-a petrecut o mare parte din cariera sa timpurie acolo.

În ciuda faptului că este ministrul Apărării, Serghei Șoigu nu a servit niciodată în armată. Cu toate acestea, în ciuda lipsei sale de experiență militară, el poartă pe uniformă medalii de luptă.

Profilul oficial al lui Șoigu enumeră o serie de premii prezidențiale și de stat pentru timpul petrecut în guvern, în timp ce pagina sa Wikipedia în limba rusă listează peste 70 de distincții.

Acestea includ medalii de la propriul său minister al Apărării pentru implementarea politicilor specifice și, de asemenea, premii uzuale, care marchează evenimente precum cea de-a 300-a aniversare de la fondarea Sankt Petersburgului.

Șoigu este fascinat de medalii și a introdus sute de decorații noi în armata rusă

Radio Free Europe, postul finanțat de SUA, a raportat anul trecut că Șoigu este fascinat de medalii și a introdus sute de decorații noi pentru armata rusă, dintre care multe nu au de-a face cu războiul.

După ce a lucrat în diferite roluri pentru companii de construcții din Siberia, Șoigu s-a mutat la Moscova în 1990 pentru a conduce comitetul de stat pentru construcții și arhitectură.

În 1991, în timp ce se afla acolo, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, cufundând Rusia într-o perioadă de instabilitate și neliniște.

Din acest haos, Rusia și-a câștigat primul președinte - Boris Elțin, un prieten personal al lui Șoigu. Curând a fost promovat la conducerea noului Corp de salvare rusesc.

În Corpul de Salvare al Rusiei, Șoigu a fost responsabil pentru sistemul de salvare și răspuns la dezastre, arată The Moscow Times.

Iar cariera lui de acolo avea să înceapă, în curând. În fișa postului său, Șoigu trebuia să fie primul care apare în orice loc de dezastru major sau minor, prezentându-se ca un erou.

„A avut o echipă mare de PR, să fim sinceri”, spune Galeotti pentru Insider.

A rămas în acest serviciu timp de 21 de ani, chiar și după ce președintele rus Vladimir Putin i-a luat locul lui Elțin.

Șoigu a fost prieten apropiat și cu Boris Elțin

Când Putin a ajuns la putere în 1999, cei doi au devenit foarte apropiați. Cariera de succes a lui Șoigu și profilul său public păreau să-l atragă pe Putin.

În 1999, l-a ales pe Serghei Șoigu drept unul dintre liderii partidului său, Rusia Unită, oferindu-i oportunitatea de a construi o bază politică.

Treisprezece ani mai târziu, în 2012, Putin l-a promovat pe Şoigu pentru a fi guvernator al regiunii Moscovei, iar de acolo pentru a conduce Ministerul Apărării.

Această avansare i-a oferit lui Șoigu un rol pe scena mondială și un loc central în ciocnirile Rusiei cu Occidentul.

Șoigu și Putin au fost adesea fotografiați împreună. Și-au făcut regulat vacanțele în pădurile Siberiei, unde mergeau la pescuit sau în drumeții. Cea mai recentă vacanță împreună pare să fi fost în martie 2021.

În calitate de președinte al Societății Geografice Ruse, Șoigu ar satisface și interesul lui Putin pentru activitățile în aer liber.

„Putin și Shoigu sunt amândoi nostalgici ai vremurilor sovietice. Ei se consideră mujici (bărbați ruși adevărați), care iubesc sportul și vânătoarea”, a observat revista britanică The Spectator în 2015.

Șoigu l-a convins pe Putin să facă baie în sânge de cerb

Este posibil ca acest interes să fi luat o întorsătură suprarealistă, chiar macabră. Institutul rus de investigație Proekt a scris în aprilie 2022 că Putin a început să se îmbăieze într-un extract de sânge și coarne de cerb tăiate, o formă de medicină alternativă. Se crede că această baie îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular și întinerește pielea.

Neobișnuitul remediu a fost o sugestie făcută de Șoigu, se arată în articolul Proekt.

Lui Șoigu îi place să joace hochei. Îi place și tâmplăria și i-a arătat lui Putin o parte din munca sa.

La un moment dat al carierei sale, Serghei Șoigu a fost promovat ca fiind următorul prim-ministru. În primele zile ale mandatului său de ministru al Apărării, Șoigu a fost considerat a doua cea mai populară persoană publică din Rusia și era chiar prezentat drept potențial succesor al lui Putin.

Se spune despre Șoigu că are un stil de viață luxos și deține un conac mare în afara Moscovei, estimat la 18 milioane de dolari. Echipa de investigații a opozantului întemnițat Alexei Navalny a fotografiat casa lui Șoigu folosind drone de înaltă tehnologie, în 2015.

Şoigu prezidează o cultură a corupţiei şi a delapidarii în armata rusă, potrivit unor rapoarte.

O investigație a publicației ruse independente The Insider din 2019 a susținut că Șoigu a câștigat 6,5 miliarde de ruble (101,9 milioane de dolari) din contractele cu ministerele Apărării și cel pentru Situații de Urgență.

A negat invazia cu câteva zile înainte de atacarea Ucrainei

Serghei Șoigu s-a aflat în spatele invaziei și anexării Crimeei în 2014 și a fost și unul dintre arhitecții intervenției Rusiei în Siria, un an mai târziu.

La o zi după invazia Rusiei, Șoigu a fost sancționat personal de Occident. Alți membri ai cercului interior al lui Putin care au fost sancționați alături de Șoigu au fost ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, și șeful Statului Major General al Forțelor Armate, Valery Gerasimov.

Cu câteva zile înainte de invazia pe scară largă a lui Putin din februarie, Șoigu s-a întâlnit cu secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, și a negat că Rusia plănuia să atace Ucraina.

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că serviciile de informații occidentale au publicat dovezi ample despre adunarea trupelor ruse în apropierea granițelor Ucrainei și afirmațiile unor figuri, inclusiv președintele Joe Biden, că o invazie era inevitabilă.

Dar după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, lucrurile nu s-au mai desfășurat așa cum plănuise Kremlinul. Rusia părea să se aștepte că ar putea cuceri capitala Ucrainei Kiev în câteva zile, dar nu a reușit să facă acest lucru.

De luni de zile, forțele ruse au fost puse în fața unei rezistențe ucrainene ferme, care continuă să primească cu regularitate armament greu de la aliații occidentali.

Mobilizarea parțială a rușilor din octombrie 2022 a fost, de asemenea, un semn că armata lui Șoigu suferea de o lipsă gravă de personal.

”Tensiune persistentă” între Șoigu și Putin

Eșecurile din Ucraina au dus la discuții privind o ruptură între Șoigu și Putin. La o lună de la invazia Rusiei, între cei doi prieteni exista deja o „tensiune persistentă”, după ce s-a constatat că Șoigu și subalternii săi ofereau relatări oficiale ”înflorite” despre război pentru Putin, a informat The New York Times la acea vreme.

În martie, Șoigu nu a fost văzut în public timp de 12 zile, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la locul în care se află, a raportat The Guardian.

În august, Putin a început să-l ignore pe Șoigu, implicându-se personal în eforturile de planificare strategică ale războiului, a informat The Telegraph.

Mai multe personalități proeminente de la Kremlin l-au atacat de atunci în mod deschis pe Șoigu, inclusiv oligarhul rus Evgheni Prigojin.

Acesta din urmă, fondator al grupului paramilitar Wagner, l-a confruntat personal pe Putin luna trecută cu privire la gestionarea proastă a războiului din Ucraina, au declarat doi oficiali americani familiarizați cu chestiunea pentru The Washington Post.

Ulterior, Prigojin a negat că a vorbit cu președintele Rusiei și a spus că nu are dreptul să critice armata Rusiei.

Putin nu-l înlătură pe Șoigu pentru a nu cădea responsabilitate eșecului asupra sa

Kirill Stremousov, un politician ucrainean pro-rus, care a fost instalat ca lider- marionetă al lui Putin în regiunea ucraineană ocupată Herson, a sugerat recent că Șoigu ar trebui să ia în considerare să se sinucidă din cauza recentelor pierderi militare ale Rusiei.

„Șoigu este dispus să fie practic vesta antiglonț a lui Putin”, a spus analistul Galeotti.

„El absoarbe toate criticile pentru că, altfel, oamenii ar putea începe să i se adreseze lui Putin în calitate de comandant șef”, a spus Galeotti.

Șoigu a rămas tăcut, în ciuda criticilor tot mai vehemente.

„Știe că, atunci când iese în public, fie trebuie să-i asigure pe oameni că totul merge bine, ceea ce este o poziție din ce în ce mai insuportabilă de ocupat, fie ar trebui să recunoască că lucrurile merg prost, ceea ce ar suna ca o critică la adresa comandantul șef”, a adăugat el.

... iar Putin nu a dat semne că l-ar putea concedia.

Galeotti a declarat pentru Insider că lui Putin îi este greu să-l concedieze pe Shoigu, deoarece este „o carte pe care o poate juca o singură dată”.

„Dar dacă Putin ar simțit că situația o cere, îmi imaginez că ar fi dispus să-l sacrifice pe Shoigu”, a spus el.

„Cu toate acestea, având în vedere că, evident, nu va avea niciun impact substanțial asupra progresului războiului... va fi mai greu să evitiți suspiciunea că nu este din cauza lui Șoigu, ci din cauza lui Putin”.

Șoigu a fost văzut ultima dată la o întâlnire cu Putin care a fost difuzată la televiziunea de stat pe 28 octombrie.

Șoigu i-a spus atunci lui Putin că obiectivul său de a trimite 300.000 de rezerviști ai Rusiei să lupte în Ucraina, pe care l-a anunțat în octombrie, „a fost îndeplinit”.

Articol recomandat de sport.ro
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
Citește și...
Generalul ucrainean Romanenko: ”Putin va trebui să se predea, va fi demolat odată cu tronul”
Generalul ucrainean Romanenko: ”Putin va trebui să se predea, va fi demolat odată cu tronul”

Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, care a anunțaț un viitor atac al Ucrainei cu o „bombă murdară” a încercat de fapt să distragă atenția de la eșecurile de pe front, spune un general ucrainean conform Obozrevatel.

 

Oficial instalat de Rusia în Herson: Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu ar trebui să ia în considerare sinuciderea
Oficial instalat de Rusia în Herson: Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu ar trebui să ia în considerare sinuciderea

Un oficial instalat de Rusia în Ucraina a sugerat că ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu ar trebui să ia în considerare sinuciderea din cauza ruşinii înfrângerilor suferite în războiul din Ucraina.

 

Institutul American pentru Studiul Războiului: Putin s-ar pregăti să îl demită pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu
Institutul American pentru Studiul Războiului: Putin s-ar pregăti să îl demită pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu

Ucraina spune că a eliberat, într-o lună, peste 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de ruşi în sud. Dacă pe front pierde teren, armata rusă își arată puterea bombardând orașele ucrainene.

Serghei Şoigu: Peste 200.000 de persoane, mobilizate în armata rusă în două săptămâni
Serghei Şoigu: Peste 200.000 de persoane, mobilizate în armata rusă în două săptămâni

Peste 200.000 de persoane au fost mobilizate în armata rusă după anunţarea unei mobilizări ”parţiale”, la 21 septembrie, la război, în Ucraina, anunţă marţi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, relatează AFP.

Rușii fug din țară după ce Putin a chemat la arme sute de mii de oameni. Sunt cozi de zeci de kilometri la frontiere. VIDEO
Rușii fug din țară după ce Putin a chemat la arme sute de mii de oameni. Sunt cozi de zeci de kilometri la frontiere. VIDEO

Rușii au început să fugă în masă din țară, la câteva ore după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială. Ministrul Apărării Serghei Șoigu a declarat că 300.000 de rezerviști vor fi chemați la arme pentru războiul împotriva Ucrainei.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”
Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”

Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere şi a afirmat că vrea să vadă dacă “are curajul să se lupte cu mine pe argumente”.