Institutul American pentru Studiul Războiului: Putin s-ar pregăti să îl demită pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu
Ucraina spune că a eliberat, într-o lună, peste 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de ruşi în sud. Dacă pe front pierde teren, armata rusă își arată puterea bombardând orașele ucrainene.
Salve de rachete au lovit clădiri rezidențiale în orașul Zaporojie. Cel puțin trei oameni au murit, dar guvernatorul regional spune că mai sunt și alții printre dărâmături. În retragerea lor, trupele ruse abandonează tancuri, blindate și tunuri. Astfel că Rusia a devenit, fără voia ei, cel mai mare furnizor de armament pentru Ucraina, depășind livrările din Occident, după cum arată o analiză a presei americane.
Rachetele rusești au lovit clădiri rezidențiale de mai multe ori la Zaporojie, în sud. „Armata rusă pierde pe câmpul de luptă, așa că terorizează populația civilă. Rusia trebuie pedepsită”, a reacționat ministrul ucrainean al Apărării.
Atacul vine după ce Vladimir Putin spunea că se așteaptă ca „situația să se stabilizeze” în regiunile ucrainene, din sud și din est, ilegal anexate de Rusia. Provincia Zaporojie este una dintre ele, dar orașul Zaporojie, capitala regională, se află sub control ucrainean.
Armata ucraineană atacă pe frontul din sud
Pe frontul din sud, armata ucraineană atacă în forță pe mai multe direcții. A obținut câștiguri majore în ultimele zile și s-a apropiat la câțiva kilometri de orașul Herson.
Clare Sebastian, reporter CNN: „Sunt atât de dramatice schimbările de pe câmpul de luptă, încât nici măcar presa rusă de stat, ținută strâns sub control, nu le poate ignora. Un corespondent al televiziunii ruse de stat anunța, marți, că Rusia a pierdut 17 localități în Herson”.
Un general rus de rang înalt, în retragere, în prezent, a cerut Ministerului Apărării de la Moscova să nu mai mintă în actualizările sale zilnice privind evoluția războiului.
Andrei Kartapalov, general în retragere, președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat: „În primul rând, ar trebui să încetăm să mai mințim. Oamenii sunt conștienți că este un pericol pe teritoriul nostru. Și nu mă refer doar la regiunile recent recăpătate. Chiar și un sat de la graniță, din regiunea Belgorod, a fost distrus. Dar oamenii știu cum stau lucrurile, oamenii din această țară nu sunt bătuți în cap”.
Rușii încep să se predea ucrainenilor
Oficialii de la Kiev susțin că 2.000 de soldați ruși sau recruți, proaspăt mobilizați, ar fi apelat la o linie telefonică specială, care îi ajută pe cei care vor să se predea. Nu se poate ști dacă așa stau lucrurile. Oricum, însă, sunt militari ruși care aleg să se predea ucrainenilor. În imagini se vede cum, în regiunea Herson, întregul echipaj al unui transportor blindat a scos steagul alb.
În orașul Lîman, eliberat de curând, se văd peste tot urmele războiului.
Femeie: „Plâng, pentru că doi dintre ai mei încă sunt la luptă. Plâng, dar sunt și bucuroasă că sunteți aici”.
Colonelul Sergiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Armatei de Est al Forțelor Armate ucrainene: „Asta a fost una dintre bazele ocupanților ruși și ceea ce vedeți în spate sunt resturi aduse ca să curețe drumurile. Au mutat aici vehiculele distruse de artileria noastră”.
Localnic din Lîman: „Nu ieșeam prea mult din casă, încercam să nu le atragem atenția. Nu vorbeam cu ei deloc și încercam să nu ieșim în evidență. Nu ne atingeam de nimic”.
Putin a anexat centrala nucleară de la Zaporojie
Între timp, Vladimir Putin, a anexat și centrala nucleară de la Zaporojie, semnând un decret prin care face proprietate a Federației Ruse cea mai mare centrală atomică din Europa. Complexul se află sub controlul trupelor ruse, dar a fost operat până acum de personal ucrainean. Potrivit BBC, tehnicienii au fost amenințați că ar putea fi forțați să lupte de partea rușilor dacă nu semnează documentele privind transferul lor, pentru a lucra pentru compania rusă de stat „Rosatom”.
Oleksii, fost angajat al centralei Zaporojie: „A fost foarte greu, mai ales din cauza presiunii psihologice. Mergeai la serviciu și îi vedeai pe ocupanți acolo. Mulți dintre angajații centralei nucleare Zaporojie și locuitorii orașului Enerhodar au vizitat subsolurile. După aceea, moralul angajaților era foarte scăzut. Vorbim de tortură, șocuri electrice”.
Confruntat cu înfrângeri rușinoase pe fronturile din Ucraina, în sud, dar și în est, președintele Putin s-ar pregăti să îl demită pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului, care mai susține că liderul rus ar căuta sprijinul grupării paramilitare Wagner și al liderului cecen, Ramzan Kadîrov, înainte să arunce vina pe conducerea armatei ruse, pentru pierderile din război, dar și pentru erorile și abuzurile din timpul mobilizării rezerviștilor.
Dispute între comandanții militari ai lui Putin
La Moscova, au apărut primele semne ale unor dispute între comandanții militari ai lui Putin și lupte pentru putere, comentează, la rândul său, Washington Post.
Un filmuleț în care militari ruși se plângeau de condițiile infecte și criticau Ministerul rus al Apărării ar fi fost, de fapt, regizat de unitatea paramilitară Wagner, comandată de oligarhul Evgheni Prigojin, cel supranumit „bucătarul lui Putin”.
De altfel, unul dintre oamenii lui Prigojin, angajat la un trust media care îl critica pe ministrul rus al Apărării, Șoigu, a fost arestat la Moscova, iar liderul cecen, Ramzan Kadîrov, ar fi fost promovat de Putin la gradul de general colonel. Asta după ce a criticat conducerea armatei ruse și a cerut direct folosirea armelor nucleare tactice în Ucraina.