Șoigu: Numărul forțelor NATO în apropierea Rusiei a crescut de 2,5 ori din februarie până în prezent
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat, miercuri, că, din februarie 2022, NATO și-a mărit de două ori și jumătate colectivul din apropierea granițelor Rusiei - până la 30.000 de persoane.
„Noi grupuri tactice de batalioane multinaționale sunt create în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Numărul grupărilor pe termen scurt ar putea crește și mai mult. NATO intenționează să treacă de la limitarea Rusiei printr-o prezență înaintată la crearea unui sistem de apărare colectivă la scară largă pe flancul estic, în apropierea granițelor noastre”, a transmis Serghei Șoigu, conform Meduza.io.
În opinia sa, ca urmare a creșterii grupării NATO, „aliații Rusiei vor fi atacați” - în primul rând Belarus. „Scopul principal al eforturilor distructive ale Occidentului colectiv, desigur, este Rusia - distrugerea economiei sale, a potențialului său militar, privarea sa de posibilitatea de a urmări o politică externă independentă", a adăugat Serghei Șoigu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Șoigu a declarat că armata ucraineană este „pompată” cu „arme și muniții modern”, în timp ce Kievul, la rândul său, ar fi încercat să creeze o „bombă nucleară murdară” și ar fi pregătit să desfășoare arme nucleare NATO în țară.
De asemenea, ministrul rus al Apărării a acuzat Ucraina că folosește „metode interzise de confruntare”, inclusiv „atacuri teroriste, ucideri la comandă, bombardarea civililor cu arme grele”.
Mobilizare masivă a Rusiei, doar în această toamnă
NATO nu ascunde creșterea prezenței militare în estul Europei după invazia rusă în Ucraina și crearea de noi grupuri tactice de batalion în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. În mai, s-a raportat că numărul soldaților de pe flancul estic a crescut de aproape 10 ori în decursul anului - de la 4.650 la 40.000.
Pentagonul a estimat la 150.000 numărul de trupe rusești desfășurate la granița ucraineană în momentul invaziei. Experții militari Michael Kofman și Rob Lee au presupus că gruparea, excluzând trupele auxiliare, era de aproximativ 80.000 de persoane. În toamna anului 2022, Rusia a mobilizat, potrivit declarațiilor oficiale, 300.000 de persoane pentru a participa la războiul din Ucraina.
De-a lungul războiului din Ucraina, armata rusă a fost acuzată că a vizat ținte civile, precum și că a torturat și a ucis civili în mod extrajudiciar. Autoritățile ruse neagă aceste acuzații, calificând orice dovadă a acestor crime drept o înscenare.