Senatul SUA acuza CIA de tortura. Raportul care arata ca inclusiv presedintele a fost mintit. Reactia lui Obama

×
Codul embed a fost copiat

CIA a utilizat metode "brutale" si "ineficiente" de interogare a suspectilor de terorism, lucru denuntat de presedintele SUA, Barack Obama.

-►CIA recunoaste ca a gresit in modul de interogare a suspectilor

-►Barack Obama denunta metodele brutale folosite de CIA

-►CIA a folosit metode brutale de interogare a suspectilor de terorism

CIA recunoaste ca a gresit in folosirea brutalitatii

Citește și
al qaida
Daily Telegraph, care citeaza surse din domeniul securitatii: CIA a torturat suspecti al-Qaida "pana in pragul mortii"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Agentia Centrala de Informatii din SUA a comis erori utilizand tehnici brutale de interogare, admite directorul CIA, John Brennan, explicand insa ca aceste metode au permis dejucarea unor comploturi teroriste dupa atentatele din 11 septembrie 2001, potrivit Mediafax.

"Au existat erori. Dar aceste tehnici brutale de interogare au permis obtinerea unor informatii care au permis evitarea unor atentate, capturarea teroristilor si salvarea de vieti omenesti", a spus Brennan.

Dezvaluirile risca sa provoace un val de violenta impotriva americanilor, iar Washingtonul si-a intarit paza la ambasadele aflate in zone fierbinti de pe glob.

Barack Obama denunta masurile folosite de CIA

Presedintele american, Barack Obama, a denuntat utilizarea de catre Agentia Centrala de Informatii (CIA) a unor metode "contrare" valorilor Statelor Unite, potrivit Mediafax.

"Aceste tehnici de interogare au afectat puternic reputatia Statelor Unite pe plan global", a declarat Barack Obama intr-un comunicat, promitand ca va face totul pentru ca aceste metode sa nu mai fie utilizate niciodata. "Nicio natiune nu este perfecta, dar una din fortele Statelor Unite este vointa de a infrunta direct trecutul", a spus Obama.

"Administratia George W. Bush a avut de luat decizii dureroase in momentul confruntarii cu reteaua terorista Al-Qaida, reusind sa evite noi atacuri teroriste. Au fost facute si lucruri bune in acesti ani dificili. In acelasi timp, unele dintre actiuni au fost contrare valorilor noastre. Acesta este motivul pentru care eu am interzis in mod explicit tortura inca de la inceperea mandatului", a subliniat Obama.

Senatul SUA acuza CIA de folosirea brutalitatii in interogarea suspectilor

Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism, inducand in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute, conform raportului elaborat de Senatul SUA.

"In multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, in serie si fara oprire", precizeaza raportul.

"Privarea de somn implica tinerea detinutilor in stare de veghe pana la 180 de ore, de obicei in picioare sau in pozitii incomode, chiar si cu mainile legate deasupra capului", adauga documentul, precizand ca un suspect de terorism a murit de hipotermie dupa ce a fost tinut "partial dezbracat" pe o podea de beton.

Conform raportului, alti detinuti au fost legati la ochi si tarati pe coridoarele penitenciarelor in timp ce erau loviti cu picioarele si pumnii de gardieni.

Multi detinuti supusi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinatii, stari paranoice, insomnii ori au avut tendinta de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii retelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconstient dupa ce a fost supus tehnicii simularii inecului, precizeaza autorii raportului.

 Potrivit documentului, elaborat de experti ai Comisiei de Informatii din Senatul SUA, "tehnicile de interogare utilizate CIA au fost mai brutale si mult mai frecvente decat se cunostea".

Conform The New York Times, programul de interogare aplicat de CIA nu a fost bine gestionat si nu era monitorizat in mod adecvat. "Persoanele care au incalcat politicile CIA au fost trase foarte rar la raspundere. Agentia Centrala de Informatii a restrictionat accesul la informatii, a refuzat sa raspunda solicitarilor referitoare la programul de interogare, furnizand, uneori, informatii false", noteaza raportul. "CIA a indus in eroare membri ai Congresului si reprezentanti ai Casei Albe privind eficienta si amploarea utilizarii tehnicilor dure de interogare", continua autorii raportului.

Conform documentului, cel putin 26 de suspecti de terorism au fost detinuti in mod ilegal, in contradictie cu normele americane de incarcerare.

"CIA a oferit ilegal informatii clasificate jurnalistilor, exagerand succesul tehnicilor dure de interogare a suspectilor de terorism, in scopul obtinerii sustinerii opiniei publice", subliniaza raportul.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
New York Times: Documentele secrete care pun SUA la zid. Nazisti vinovati de moartea a zeci de mii de evrei, acoperiti de CIA
New York Times: Documentele secrete care pun SUA la zid. Nazisti vinovati de moartea a zeci de mii de evrei, acoperiti de CIA

In timp ce liderii lagarelor naziste de concentrare si ofiterii Gestapo-ului erau judecati la Nuremberg, imediat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, SUA puneau nazisti pe statele de plata.

Daily Telegraph, care citeaza surse din domeniul securitatii: CIA a torturat suspecti al-Qaida
Daily Telegraph, care citeaza surse din domeniul securitatii: CIA a torturat suspecti al-Qaida "pana in pragul mortii"

Agentia americana de informatii CIA a torturat suspecti al-Qaida "pana in pragul mortii", relateaza luni cotidianul britanic Daily Telegraph, citand surse din domeniul securitatii, transmite AFP.

Recomandări
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.