Senatul polonez a adoptat legea privind reforma sistemului judiciar. Opozitia: E o lovitura de stat
Senatul polonez a adoptat, in noaptea de vineri spre sambata, o lege controversata privind reforma Curtii Supreme poloneze, act normativ denuntat de opozitie drept o "lovitura de stat" care va reduce independenta sistemului judiciar din Polonia.
Zeci de mii de demonstranti au iesit vineri in Varsovia, Cracovia si alte orase poloneze pentru a protesta contra legii respective, care ii va permite guvernului sa inlocuiasca judecatorii din cadrul Curtii Supreme, relateaza Agerpres, citand DPA.
Legea fusese votata joi si in Sejm, camera inferioara a parlamentului polonez. Pentru a putea intra in vigoare, noul act normativ trebuie sa fie promulgat de presedintele Andrzej Duda, care in campania electorala pentru alegerile din 2015 a fost sustinut de Partidul Lege si Justitie, aflat in prezent la guvernare.
Comisia Europeana le-a solicitat miercuri autoritatilor poloneze “sa puna in suspensie noile legi si sa reia dialogul angajat” cu Bruxellesul pentru a “raspunde temerilor grave” exprimate cu privire la statul de drept.
Legislatia, despre care criticii sustin ca va slabi independenta sistemului judiciar, a fost aprobata recent de legislativul de la Varsovia, dar trebuie sa fie promulgata de catre presedintele tarii. Temerile Comisiei Europene se refera la patru legi, privitoare la Consiliul National al Magistraturii, Curtea Suprema, Scoala Nationala de Magistratura si organizarea tribunalelor ordinare.
De asemenea, Departamentul de Stat american le-a cerut vineri tuturor partilor implicate din Polonia sa se asigure ca reforma justitiei respecta constitutia poloneza, obligatiile juridice internationale ale Varsoviei, precum si principiul independentei sistemului judiciar si cel al separatiei puterilor in stat.