Zeci de mii de polonezi au iesit in strada. “Nu vom permite sa fim impinsi afara din UE"


Ultimul update: Luni 24 Iulie 2017 04:54
Data publicarii: Vineri 21 Iulie 2017 10:01
Categorie: Stiri externe

Zeci de mii de polonezi au protestat joi seara fata de o noua lege care ii permite Parlamentului sa numeasca judecatori in Curtea Suprema, o masura care ar sfida avertismentul Uniunii Europene privind democratia si statul de drept.

Proiectul de lege, sponsorizat de formatiunea de guvernare PiS, a fost aprobat joi de camera inferioara a Parlamentului, dupa o dezbatere tumultoasa. Textul a dus la unul dintre cele mai ample proteste dupa ce PiS a ajuns la putere, la sfarsitul lui 2015, relateaza Reuters.

“Nu le vom permite (membrilor Guvernului – n.r.) (…) sa calce in picioare valorile europene”, a declarat liderul Partidului Popular Polonez (PSL), Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, in fata multimii stranse la Varsovia. “Nu vom permite sa fim impinsi afara din Uniunea Europeana”, a adaugat el.

Multimea stransa in fata palatului prezidential, care a fluturat drapele poloneze si U.E, a raspuns scandand “Polonia libera, europeana!”.

Surse apropiate Presedintiei au declarat pentru Reuters ca seful statului, Andrzej Duda, este in vacanta la Marea Baltica.

Primaria Varsoviei a estimat ca peste 50.000 de oameni au iesit in strada, in timp ce politia a estimat multimea la 14.000. Alte zeci de mii de persoane au protestat in alte orase poloneze.

“Am vrut sa fiu aici, in aceasta zi istorica, cand libertatile noastre pentru care am luptat timp de peste 25 de ani sunt luate”, a spus Piotr, in varsta de 48 de ani, care a mers la manifestatie impreuna cu fiul sau de cinci ani.

Guvernul sustine ca schimbarile sunt necesare pentru ca tribunalele sa poata fi trase la raspundere si pentru ca institutiile statului sa deserveasca toti polonezii, nu numai “elitele” care sustin opozitia de centru.

PiS nu a oferit concesii si a criticat U.E pentru ca se amesteca in afacerile interne ale tarii. “Nu vom ceda in fata presiunii”, a declarat premierul Beata Szydlo joi seara, intr-un discurs televizat. “Nu vom fi intimidati de aparatorii polonezi sau straini ai intereselor elitei”, a adaugat el.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a amenintat ca vor exista consecinte disciplinare daca parlamentarii polonezi nu amana reformele judiciare, inclusiv controversata lege a Curtii Supreme.

Acest proiect legislativ va merge vineri in camera superioara a Parlamentului, unde PiS are majoritate absoluta, inainte de a ajunge pe masa presedintelui Andrzej Duda.

Presedintele polonez a avut o interventie surprinzatoare in controversa juridica, amenintand ca va bloca prin veto legea Curtii Supreme, daca parlamentarii conservatori nu accepta un amendament la un alt proiect legislativ, ce vizeaza impunerea controlului politic complet asupra Consiliului Judiciar National.

Parlamentarii conservatori au aprobat recent un proiect legislativ, care le va da puterea sa-i aleaga direct pe membrii Consiliului Judiciar National. Acestia au responsabilitatea de a-i nominaliza pe judecatorii din toate instantele, inclusiv pe membrii Curtii Supreme, care valideaza la randul lor rezultatele alegerilor electorale din Polonia.

Oponentii proiectului legislativ sustin ca acesta va eroda si mai mult independenta sistemului judiciar, care a fost supus la o presiune uriasa dupa venirea la putere a conservatorilor de la Partidul Lege si Justitie (PiS).

In acest context, presedintele polonez a intervenit la televiziunea nationala si a promis ca parlamentarii vor avea nevoie de mai mult decat de o majoritate simpla pentru a nominaliza un membru al Consiliului Judiciar National.

Un asemenea compromis este important, intrucat conservatorii si populistii de la PiS vor avea nevoie de sprijin politic din partea unei alte formatiuni parlamentare pentru a nominaliza membrii Consiliului Judiciar National.

VIDEO PROTVPLUS.RO