Ultimatumul dat de seful diplomatiei lui Trump aliatilor din NATO. Ce se intampla daca nu investesc mai mult in Aparare
Secretarul de Stat american Rex Tillerson a dat vineri, la Bruxelles, un terman de doua luni celorlalte state membre NATO fie sa-si creasca bugetele Apararii, fie sa prezinte planuri in vederea atingerii liniilor directoare bugetare ale Aliantei.
Washingtonul cheltuieste o ”parte disproportionata” cu apararea, in comparatie cu cei 27 de parteneri ai sai si asteapta masuri in acest sens - pana la intalnirea presedintelui american Donald Trump cu ceilalti lideri NATO pe 25 mai, le-a spus Tillerson omologilor sai vineri, in prima lor reuniune la Bruxelles. Liderii NATO s-au angajat in 2014 sa opreasca taierile la bugetele apararii si sa aloce 2% din PIB in decurs de un deceniu, pana in 2024. Doar patru state membre europene au atins acest obiectiv pana in prezent, si anume Marea Britanie, Estonia, Grecia si Polonia.
”Scopul nostru ar trebui sa fie sa convenim in mai, la reuniunea liderilor, ca pana la sfarsitul anului toti aliatii fie sa respecte liniile directoare ale angajamentelor, fie sa elaboreze planuri care sa enunte in mod clar cum isi vor indeplini angajamentul, prin angajamente anuale”, le-a spus Tillerson ministrilor de Externe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Aliatii care nu au planuri concrete cu privire la alocarea a 2% din PIB pana in 2024 trebuie sa le intocmeasca acum. Aliatii care au un plan in vederea atingerii liniei directoare de 2% trebuie sa-si accelereze eforturile si sa prezinte rezultate”, a detaliat el. Tillerson nu a spus insa ce se va intampla daca europenii si Canada nu reusesc sa-si indeplineasca angajamentele.
In campania dinaintea alegerilor prezidentiale, Trump a sugerat ca ar putea sa nu sara in apararea acelor aliati care nu-si acopera partea, provocand ingrijorarea unor state membre ale NATO care se invecineaza cu o Rusie tot mai agresiva precum Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Insa seful diplomatiei americane a incercat sa linisteasca aceste ingrijorari. ”Noi intelegem ca o amenintare la adresa unuia dintre noi este o amenintare la adresa tuturora si vom actiona ca atare. Vom respecta acordurile pe care le-am incheiat cu privire la apararea aliatilor nostri”, a dat el asigurari.
Aliatii vor totodata sa afle ce asteapta Washingtonul de la NATO in lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic. NATO a luptat impotriva insurgentilor in Afganistan si formeaza ofiteri irakieni in vederea consolidarii fortelor locale impotriva extremistilor. Insa nu exista un apetit fata de trimiterea unor trupe terestre in operatiuni impotriva terorismului.
Aliatii considera ca este necesar ca operatiunile sa fie conduse de catre coalitia internationala impotriva Statului Islamic si nu de NATO. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat ca lectia invatata in operatiunile din Afganistan, Kosovo si Bosnia-Hertegovina este ca, ”pe termen lung, este mult mai bine sa lupti impotriva terorismului si sa proiectezi stabilitate prin formarea fortelor locale si constriurea institutiilor locale in domeniul securitatii, decat ca NATO sa desfasoare trupe de lupta in numar mare”.
Statele Unite, cea mai mare putere militara din lume, cu un buget anual pe care Donald Trump vrea sa il aduca, in 2018, la 639 de miliarde de dolari, acopera 68% din cheltuielile cumulate pentru aparare ale statelor membre NATO.
De ani de zile, dinainte de sosirea la putere a lui Trump, Washingtonul se plange de un dezechilibru in impartirea cheltuielilor cu aliatii sai europeni. La fel ca predecesorii sai, Trump ce ca si celelalte state din Alianta sa cheltuiasca cel putin 2% din PIB pentru aparare. Europenii si-au luat angajamentul, la summitul NATO din Tara Galilor, din 2014 sa respecte acest obiectiv in termen de 10 ani. Pana in prezent, numai cinci state europene au reusit.
Insa aliatii europeni au constientizat problema, a dat asigurari joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, amintind ca anul trecut cheltuielile pentru aparare au crescut cu 3,8%.
PLANURILE STATELOR EUROPENE
In fata cererile americane, NATO vrea ca toate tarile membre sa adopta “planuri nationale” cu caracte obligatoriu, pentru a-si creste investitiile militare, a explicat Stoltenberg.
Potrivit unui responsabil din Departamentul de Stat, “presedintele (Trump – n.r.) a fost foarte clar, iar secretarul sau de Stat (Tillerson – n.r.) va reafirma acest lucru: Statele Unite nu mai pot sa acopere o parte disproportionata a cheltuielilor pentru aparare si forte de disuasiune ale NATO”.
« Este esential ca aliatii sa isi onoreze angajamentele”, a insistat diplomatul american, avertizand ca Tillerson va exercita presiuni foarte mari in acest sens.
Reuniunea de vineri urmeaza sa pregateasca summitul NATO din 25 mai, de la Bruxelles, la care va lua parte si Donald Trump, a carui politica externa este considerata izolationista.
Aceasta va fi prima vizita a lui Trump in Europa de la investirea in functie. El se va intalni cu aliatii sai, ingrijorati de declaratiile sale controversate privind Brexit, pe care l-a descris drept “minunat”, si privind NATO, pe care l-a calificat “depasit”.
PARTICIPAREA ROMANEASCA
Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, va participa la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de externe din statele membre NATO. Reuniunea va reprezenta un reper important in pregatirea Reuniunii sefilor de stat si de guvern din mai 2017, fiind ultima intalnire de nivel inalt inaintea reuniunii liderilor aliati.
Discutiile ministeriale vor viza, cu precadere, aspecte legate de rolul Aliantei in proiectarea stabilitatii in vecinatate, urmand a fi abordate atat aspecte legate de vecinatatea estica si Balcanii de Vest, cat si de cea sudica, cu accent pe eforturile de combatere a terorismului. Ucraina va fi un subiect distinct pe agenda, o sesiune din programul ministerialei fiind in formatul Comisiei NATO-Ucraina (NUC).
De asemenea, ministrii vor avea un schimb de opinii cu privire la directiile strategice de actiune a Aliantei in actualul context de securitate. Cu acest prilej, va fi evaluat stadiul implementarii deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varsovia si vor fi trecute in revista prioritatile pentru perioada urmatoare, inclusiv in contextul pregatirii viitoarei Reuniuni a sefilor de stat si de guvern din mai 2017.
Sursa: News.ro
Etichete: NATO, donald trump, buget, armata, aparare, contributie, rex tillerson,
Dată publicare:
31-03-2017 09:08