Seful diplomatiei iraniene il avertizeaza pe Trump ca prezenta sa in Arabia Saudita ar putea declansa noi atacuri teroriste
Vizita lui Donald Trump in Arabia Saudita este dur atacata de seful diplomatiei iraniene.
Presedintele ales al Statelor Unite a sustinut duminca un discurs despre extremismul islamic si cum se poate estompa fenomenul terorist in fata liderilor Arabiei Saudite. Alegerea acestei destinatii a lansat controverse in lumea politica islamica, iar seful diplomatiei iraniene il avertizeaza pe Trump ca s-ar putea sa declanseze un nou val de atacuri teroriste.
Ministrul de Externe al Iranului, Mohommad Javadd Zarif, l-a avertizat pe Donald Trump ca discursul ar putea declansa alte atacuri teroriste asemanatoare celor din 11 septembrie 2001.
"Trump ar trebui sa intre in dialog cu ei (nr. oficialii Arabiei Saudite) pentru a gasi modalitati de a preveni atacurile teroriste si sa nu mai puna paie pe foc in conflictul din regiune si astfel sa evite repetarea situatiilor ca acelea petrecute pe 11 septembrie, efectuate de sponsorii din tara lor", noteaza Zarif citat de site-ul de stiri Al Araby Al-Jadeed.
In timpul campaniei electorale, Donald Trump a sustinut, atat public cat si pe contul sau de Twitter, ca Arabia Saudita ar putea fi in spatele celui mai mare atentat terorist care a lovit statul american: atentatele de la 11 septembrie 2001.
"Voi veti afla cu adevarat cine a doborat World Trade Center, deoarece ei (nr. oficialii Arabiei Saudite) detin documente extrem de secrete. Poate voi credeti ca sauditii sunt mai buni, insa veti afla", declara in campania electorala Donald Trump.
Relatiile dintre Statele Unite si Iranul s-au deteriorat. Momentul oficial de ruptura a relatiilor dintre cele doua state a fost in anul 1979. Pe 4 noiembrie 1979, un grup de studenti revolutionari au intrat in Ambasada Statelor Unite din Teheran si au luat ostatici 52 de membrii ai corpului diplomatic. Personalul diplomatic a fost privat de libertate timp de 444 de zile, ceea ce a iscat un scandal diplomatic de anvergura. Dupa momentul eliberarii diplomatiilor, Statele Unite au rupt relatiile diplomatice cu Iranul.
In prezent, in lipsa unei reprezentante diplomatice in Iran, Statele Unite au instituit o ambasada virtuala, menita sa promoveze valorile americane pe teritoriul iranian. De asemenea, la nivel diplomatic, relatiie diplomatice dintre cele doua entitati statale sunt reprezenate prin intermediul a doua ambasade intermediare. Interesele Americii in Teheran sunt reprezenatate de Ambasada Elvetiei la Teheran, iar interesele Iranului in Washington sunt reprezentate de Ambasada Pakistanului la Washington.
Principala chestiune care lasa loc de negociere intre Statele Unite si Teheran vizeza Programul Nuclear Iranian.
Sursa: Reuters
Etichete: SUA, arabia saudita, iran, atac, donald trump, terorism, 9/11,
Dată publicare:
21-05-2017 17:29