Racheta lansata de Coreea de Nord a ajuns la o altitudine de 560 de kilometri. Unde s-a prabusit

21-05-2017 12:02


Un oficial militar sud-coreean a anuntat duminica dupa-amiaza ca racheta lansata de regimul de la Phenian a ajuns la o altitudine maxima de 560 de kilometri, inainte de a se prabusi in apropiere de zona economica exclusiva a Japoniei, transmite Reuters.

Mai mult, racheta lansata se aseamana cu modelul Pukguksong-2, adica o versiune actualizata si cu raza de actiune extinsa a rachetelor balistice lansate de pe submarinele regimului de la Phenian.

Ministerul de Externe de la Seul a condamnat ultimul tir balistic, sustinand ca o asemenea actiune ”nesabuita si iresponsabila” distruge sperantele noii administratii de a aduce pace in peninsula Coreeana.

Presedintele Monn Jae-in a preluat puterea pe 10 mai, promitand o abordare mai moderata in relatie cu regimul lui Kim Jong-un.

Racheta a zburat aproximativ 500 de kilometri inainte de a se prabusi in apropiere de zona economica exclusiva japoneza din Marea Japoniei.

Jurnalistii Yonhap au relatat ca expertii sud-coreeni nu cred ca este vorba despre o racheta balistica intercontinentala.

Japonia a reactionat fata de ultimul tir, condamnand actiunea intolerabila a regimului de la Phenian.

Ultimul tir cu racheta balistica al regimului nord-coreean a avut loc in urma cu exact o saptamana, atunci cand racheta a reusit sa parcurga pana la 700 de kilometri, inainte de a se prabusi in Marea Japoniei.

getty

Tensiunile sunt puternice in prezent in jurul peninsulei coreene, in contextul unei retorici tot mai ferme a mai multor parti in acest dosar, dar mai ales din partea Statelor Unite si regimului lui Kim Jong-un.

Washingtonul a sugerat ca toate optiunile sunt pe masa in acest dosar, inclusiv optiunea militara.

Presedintele Donald Trump a parut insa sa-si imblanzeasca tonul recent, declarand ca ar fi ”onorat” sa se intalneasca cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.

VIDEO PROTVPLUS.RO