Seful Consiliului European, chestionat pentru un joc piramidal aproape identic cu FNI. 10.000 de oameni au fost pagubiti
O comisie a parlamentului polonez intentioneaza sa-l audieze pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in legatura cu o schema investitionala prin care mii de polonezi si-au pierdut banii.
Incidentul s-ar fi petrecut pe vremea cand el conducea guvernul de la Varsovia, a anuntat marti presedintele respectivei comisii, citat de agentia Reuters, potrivit Agerpres.
Anuntul survine unei declaratii facute luna trecuta de presedintele partidului conservator Dreptate si Justitie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, care a spus ca fostul premier liberal ar putea fi pus sub acuzare in Polonia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Compania poloneza Amber Gold a functionat din anul 2010 ca un fond de investitii ce s-a bazat pe schema Ponzi, un tip de frauda prin care investitorii initiali sunt platiti din banii depusi de cei care investesc mai tarziu. In 2012, societatea a intrat in colaps, iar cei circa 10.000 de deponenti si-au pierdut banii investiti, adica sute de milioane de zloti (un zlot este aproximativ egal cu un leu romanesc).
Donald Tusk a fost premier din partea formatiunii liberale proeuropene Platforma Civica (PO) timp de sapte ani, el demisionand in anul 2014 pentru a prelua postul de presedinte al Consiliului European. Partidul sau a fost invins anul trecut in alegerile legislative de formatiunea conservatoare si eurosceptica PiS. Liderul acesteia din urma, Jaroslaw Kaczynski, a declarat deja ca Polonia se va impotrivi anul viitor numirii lui Tusk pentru un al doilea mandat in fruntea Consiliului European.
Intrebat daca Tusk va fi invitat la audieri in fata legislativului de la Varsovia, presedintele comisiei parlamentare ce investigheaza cazul acelui fond de investitii, Malgorzata Wassermann, a raspuns: 'Este aproape stabilit, este evident'.
Compania Amber Gold a promis deponentilor dobanzi de peste 10% pe an, pretinzand ca investitiile sunt in aur. Dar in realitate o parte din fonduri au fost investite intr-o companie aeriana low-cost.
De asemenea, Amber Gold si-a deschis sedii in locatii foarte bune pe intreg cuprinsul tarii, inclusiv langa Banca Centrala si Ministerul de Finante, iar in centrul Varsoviei i s-a permis sa amplaseze un afis publicitar imens despre 'depozitele in aur', desi un organism de supraveghere financiara a avertizat potentialii clienti asupra riscurilor la care se expun.
Un raport guvernamental publicat in anul 2013 subliniaza ca expansiunea companiei Amber Gold a fost posibila datorita 'greselilor si inactiunii' unor institutii ale statului, care nu si-au indeplinit atributiile corespunzator.
In replica, Donald Tusk a declarat in luna iulie ca este pregatit sa se confrunte cu PiS si sa-si apere activitatea desfasurata la conducerea guvernului: 'Vreau sa vin si sa spun: mintiti! Adevarul este total diferit', a afirmat el.