Donald Tusk: Marea Britanie inca are posibilitatea de a nu parasi Uniunea Europeana. Singura alternativa e un Brexit dur

13-10-2016 22:40

Brexit

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat joi ca unica alternativa in fata unui Brexit “dur” este ca Marea Britanie sa renunte la ideea de a parasi Uniunea Europeana.

Donald Tusk s-a declarant sceptic ca negocierile dintre Bruxelles si Londra privind conditiile iesirii Marii Britanii din blocul comunitar se vor incheia cu rezultate avantajoase pentru ambele parti.

“Vom conduce negocierile cu bunavointa, aparand interesele celor 27 si incercand sa obtinem un acord bun pentru toti. Dar nu cred ca va fi un deznodamant benefic pentru ambele parti (...) Putem face ca Marea Britanie sa reflecteze daca Brexitul chiar este in interesul ei”, a spus Tusk intr-un discurs sustinut la European Policy Center (EPC), cu prilejul aniversarii a doua decenii de la crearea acestei institutii.

El a adaugat ca negocierile cu guvernul britanic vor fi “dure”, prin urmare ele trebuie abordate “cu strategie”, iar “orice scenariu este posibil” in ceea ce priveste rezultatul tratativelor. In acest context, Tusk a mentionat ca usa unei ipotetice reveniri a Marii Britanii asupra deciziei de parasire a blocului comunitar este deschisa.

Totusi, presedintele Consiliului European a apreciat ca nu Brexitul este in prezent cea mai mare problema a Europei si a insistat asupra necesitatii de a “restabili certitudinea” ca UE este “capabila sa garanteze ordinea si securitatea” pe teritoriul ei.

In discursul sustinut la Congresul Partidului Conservator britanic, sefa guvernului de la Londra, Theresa May, a respins abordarea procesului iesirii din Uniunea Europeana in termeni de “hard” Brexit sau “soft” Brexit (Brexit “dur” sau Brexit “usor).

“Argumentele despre un “soft Brexit”, prin care s-ar continua sub o anumita forma apartenenta la UE, si un “hard Brexit”, ca o decizie deliberata de a respinge comertul cu Europa, sunt pur si simplu o dihotomie falsa”, a indicat premierul britanic
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO