Summit UE-Canada duminica, pentru semnarea CETA. Donald Tusk jubileaza pe Twitter: "Misiune indeplinita!"

Dată publicare: 29-10-2016 08:12
Dată actualizare: 01-11-2016 07:04


donald tusk

Reuniunea la varf pentru semnarea acordului de liber schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA) va avea loc duminica, a anuntat vineri seara presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

"Misiune indeplinita! Tocmai am convenit cu premierul Justin Trudeau sa tinem summitul UE - Canada duminica!", a scris Tusk intr-un mesaj pe Twitter, citat de Reuters.

Un purtator de cuvant al Consiliului European a precizat ca semnarea va avea loc la Bruxelles, in cadrul unei ceremonii programate in jurul orei pranzului.

Semnarea CETA a devenit posibila dupa ce Belgia a fost in masura sa isi dea acordul. Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat vineri unda verde, dupa ce blocase intreg procesul cu cateva zile inaintea incheierii.

O motiune a parlamentului valon prin care i se cere sefului executivului local, Paul Magnette, sa acorde delegatie guvernului federal pentru a semna CETA din partea Belgiei a fost aprobata cu 58 de voturi pentru si cinci impotriva, in cadrul unei sedinte plenare extraordinare in capitala regiunii francofone din sudul Belgiei, Namur.

''CETA amendat, CETA corectat este mai corect decat vechiul CETA; el ofera mai multe garantii decat vechiul CETA si este cel pe care eu il apar in fata dumneavoastra'', a spus Magnette in cadrul discursului sustinut in sedinta plenara extraordinara.

Dupa negocierile maraton cu Comisia Europeana, apoi cu Canada si in final cu guvernul federal belgian si cu celelalte regiuni belgiene, Paul Magnette a anuntat joi ca s-a ajuns la o pozitie comuna a Belgiei referitoare la CETA. Compromisul belgian a fost acceptat de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, declarase ca nu va lua legatura cu premierul canadian Justin Trudeau pana la incheierea acestui proces. ''Sunt bucuros pentru vestile bune primite de la premierul Charles Michel. Doar atunci cand toate procedurile vor fi finalizate pentru semnarea CETA il voi contacta pe premierul Justin Trudeau'', a scris Tusk pe contul sau de Twitter. Miercuri seara, in lipsa unui acord din partea Belgiei, summitul UE - Canada care urma sa aiba loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit sa fie anulat
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO