Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg: Nu exista inca un risc imediat pentru Romania si Bulgaria din partea Rusiei
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune ca nu exista inca un risc imediat pentru Romania si Bulgaria din partea Rusiei, dar ca actiuni agresive ale acesteia sunt nu doar in Ucraina, ci si in Republica Moldova si Georgia, relateaza Mediafax.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, dupa intrunirea Comisiei NATO - Georgia, ca nu exista inca un risc imediat pentru Romania si Bulgaria din partea Rusiei, care ”incalca in mod repetat integritatea teritoriala a Ucrainei”.
"Nu exista o amenintare imediata, dar motivul pentru care realizam aceste exercitii este tocmai protejarea aliatilor nostri din est. Actiunile noastre sunt raspunsuri atat pentru problemele cauzate de Rusia in est, anexand cu forta o parte din alta tara, cum este Crimeea, destabilizand estul Ucrainei, plus ceea ce am vazut deja in Georgia si Moldova, dar este si un raspuns la ceea ce am vazut in Africa de Nord sau in Orientul Mijlociu. Principalul tel pe viitor este sa fim siguri ca NATO va fi capabila sa ne apere pe toti de aceste amenintari", a afirmat Jens Stoltenberg.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a mai spus ca in cadrul intalnirii Comisiei NATO - Georgia s-a stabilit ca in viitorul apropiat sa fie infiintat un centru de antrenament comun in Tbilisi, unde trupele NATO, cele georgiene si alte trupe ale natiunilor partenere ale Aliantei sa se poata antrena si realiza exercitii impreuna.
Totodata, Jens Stoltenberg a explicat ca NATO critica implicarea Rusiei in Georgia, in special acordul semnat cu regiunea Abhazia si pregatirea unui nou astfel de document pentru Osetia de Sud.
"Este binevenit progresul constant al Georgiei in implementarea reformelor si in dezvoltarea democratica. incurajam autoritatile din Georgia sa continue pe acest drum, sa consolideze institutiile democratice si sa avanseze reformele judiciare. Georgia are un rol activ si constructiv in discutiile de la Geneva privind conflictul de pe teritoriile sale, lucru pe care nu putem sa il spunem despre Rusia, care facem opusul. Condamnam actiunile acesteia in Georgia, in special recenta semnare a asa-numitului «acord» cu regiunea Abhazia din Georgia. si vedem cu ingrijorare ca Rusia pregateste un nou astfel de acord cu regiunea Osetia de Sud", a explicat Jens Stoltenberg.
Potrivit acestuia, peste 12 tari membre NATO si-au anuntat deja suportul, atat financiar cat si cu trupe, pentru realizarea centrului de antrenament in Tbilisi.
Stoltenberg: "Varful de lance" NATO, format din 5.000 de militari; forta de reactie, cel mult doua zile
Stoltenberg a mai declarat si ca Spearhead Force, noua forta de reactie rapida a Aliantei, va fi formata din circa 5.000 de militari, cu o capacitate de reactie de cel mult doua zile, decizia fiind luata ca urmare a agresiunilor sporite ale Rusiei asupra Ucrainei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, inaintea reuniunii ministrilor apararii din statele membre, care va avea loc joi dupa-amiaza la Cartierul General al NATO din Bruxelles, ca una dintre deciziile care vor fi luate se refera la cresterea de la 13.000 la 30.000 a numarului militarilor din forta de raspuns a Aliantei (NATO Response Force).
Jens Stoltenberg a mai anuntat ca ministrii apararii vor discuta despre capacitatile logistice ale unei noi forte de reactie rapida a NATO, in urma deciziilor luate la summitul din tara Galilor, din septembrie anul trecut.
Aceasta forta, denumita "Spearhead Force", va fi un "varf de lance" format din trupe de raspuns imediat, din care vor face parte aproximativ 5.000 de militari, cu o capacitate de reactie foarte rapida, de cel mult doua zile.
Spearhead Force urmeaza sa devina operationala din 2016.
Secretarul general al NATO a specificat ca aceste masuri sunt urmare a "agresiunilor sporite exercitate de Rusia asupra Ucrainei".
"Nu vrea sa anticipez concluziile Consiliului de astazi, dar ma astept ca ministrii sa fie de acord cu cateva elemente importante din acest pachet care sa creasca puterea noastra colectiva de aparare. Este o perioada foarte critica pentru securitate in Europa si peste tot in lume. in Ucraina, violentele se accentueaza si criza se adanceste. Rusia continua sa ignore regulile internationale si sa ii sprijine pe separatisti cu arme avansate, pregatire si trupe. in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu extremismul violent se raspandeste, iar acest tumult alimenteaza terorismul din propriile noastre tari", a afirmat Jens Stoltenberg.
El a mai spus ca vor fi infiintate sase puncte de comanda si control in tarile din flancul estic al Aliantei, iar unul dintre aceste puncte ar putea fi in Romania. in cadrul acestora, vor fi unitati care vor face legatura intre trupele de aparare nationala si fortele multinationale ale NATO.
"Vor realiza planificari, vor organiza exercitii si vor fi importante pentru a putea conecta fortele nationale cu intaririle oferite de trupele NATO. incercam sa dezvoltam punctul de comanda multinational din zona nord-est din Szczecin (n.r. - baza NATO din Polonia) si incercam, totodata, sa dezvoltam ceva similar sau paralel in partea de est a Aliantei", a adaugat secretarul general al NATO.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, NATO, romania, Jens Stoltenberg, secretar general,
Dată publicare:
05-02-2015 15:15