Secretar general NATO: Decizia privind aderarea Ucrainei, valabila. Rusia: Trebuie sa ramana in afara oricarui bloc militar
Decizia adoptata la summitul NATO de la Bucuresti, potrivit careia Ucraina va deveni membra a Aliantei, este valabila in continuare, a declarat luni secretarul general al organizatiei, Jens Stoltenberg, citat de RIA Novosti in pagina electronica.
"Usa ramane deschisa. In timpul summitului de la Bucuresti am decis ca Ucraina va fi membru (al NATO). Aceasta decizie este valabila in continuare daca Ucraina indeplineste criteriile de aderare", a afirmat Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni a Adunarii Parlamentare a NATO, la Haga.
Foto: Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, si presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, dau mana, la conferinta de presa din cea de a treia zi a summit-ului NATO, la Bucuresti, vineri, 4 aprilie 2008.
Potrivit secretarului general al NATO, "daca problema aderarii Ucrainei nu a fost evocata in ultimii ani, este pentru ca aceasta tara a optat pentru un statut neutru". "Respect aceasta alegere. Este vorba despre o decizie adoptata de un stat suveran", a adaugat el.
"Politica Aliantei nu s-a schimbat: usa ramane deschisa. Ea este deschisa pentru tarile care indeplinesc criteriile definite pentru aderarea la NATO", a conchis Stoltenberg.
La 29 august, Guvernul ucrainean a inaintat Parlamentului o lege care abroga statutul neutru al tarii si care prevede reluarea politicii axate pe aderarea sa la NATO. Premierul Arseni Iateniuk a declarat cu aceasta ocazie ca obiectivul Kievului este sa "obtina un statut particular in relatiile sale cu Alianta".
Raspunsul presedintelui Petro Porosenko
Aderarea Ucrainei la NATO va fi decisa prin referendum, de catre toti ucrainenii, a declarat presedintele Petro Porosenko luni, in urma unei intalniri cu presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite, relateaza agentia rusa de stat Tass in pagina electronica.
"O decizie cu privire la aderarea (Ucrainei la NATO) va fi luata de catre toti ucrainenii, prin referendum", a spus Porosenko. Criteriile aderarii sunt reflectate in mare parte de Acordul de Asociere Ucraina-Uniunea Europeana (UE), a subliniat el.
Grybauskaite a subliniat ca este necesar ca Ucraina sa se democratizeze in intregime inainte sa intre in blocul militar occidental.
Acordul semnat la jumatatea lui noiembrie pentru formarea coalitiei prooccidentale in Verhovna Rada (Parlament) prevede anularea statutului neutru al tarii si tranzitia catre standardele NATO, potrivit unui document postat pe 21 noiembrie pe site-ul Partidului Samopomici, din care fac parte activisti din societatea civila.
Parlamentarii au fost de acord sa intocmeasca si sa adopte o noua strategie in domeniul securitatii nationale si o noua doctrina militara, care sa tina cont de noua situatie militaro-politica. Occidentul si Kievul acuza Moscova ca-i sustine militar pe separatistii inarmati din estul Ucrainei, ceea ce Rusia dezminte, furnizandu-le totodata o sustinere politica si materiala. Un nou concept - "inamic potential" - si criterii de definire a acestuia urmeaza sa fie introdus in noua doctrina militara.
Partidele semnatare au fost de acord sa reia "directia politica spre integrarea in spatiul euro-atlantic si aderarea la Alianta Nord-Atlantica".
De asemenea, acordul prevede "restaurarea suveranitatii Ucrainei in Crimeea", anexata de Rusia in martie, ca una dintre sarcinile prioritare.
Problema garantiilor neaderarii Ucrainei la NATO va fi ridicata in cazul in care Kievul ia decizia sa schimbe statul de tara nealiniata militar, a declarat joi Aleksandr Lukasevici, un purtator de cuvant al Ministerului rus de Externe.
Pozitia Rusiei cu privire la aderarea Ucrainei la NATO
Discutiile au aparut in contextul in care Rusia a avertizat ca Ucraina trebuie sa se mentina in afara Aliantei Nord-Atlantice, in scopul "protejarii intereselor nationale ucrainene", dar si pentru mentinerea stabilitatii in zona euro-atlantica.
"Fara niciun dubiu, este foarte important ca Ucraina sa ramana in afara oricarui bloc militar, atat pentru consolidarea stabilitatii in spatiul euro-atlantic, cat si pentru protejarea intereselor nationale ucrainene", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a cerut Occidentului garantii ca Ucraina nu va adera la Alianta Nord-Atlantica. Administratia prooccidentala de la Kiev a denuntat presiunile exercitate de Rusia pe aceasta tema.
"Le reamintesc colegilor rusi ca Ucraina este un stat independent si suveran. Nu avem nevoie de sufleuri si nu acceptam presiunile", a reactionat Eugen Perebinis, purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe.