Din 25 ianuarie si pana acum, cel putin 297 de persoane au murit in Egipt
Organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch a anuntat ca cel putin 297 de persoane au fost ucise in timpul manifestatiilor antiguvernamentale din Egipt, incepute la 25 ianuarie. Cei mai multi au murit la 28 si 29 ianuarie, impuscati.
Organizatia cu sediul in Statele Unite, Human Rights Watch, a putut confirma, deocamdata, 232 de decese la Cairo, 52 la Alexandria si 13 la Suez.
"O parte semnificativa (din decese) este rezultatul gloantelor de cauciuc si al bombelor lacrimogene trase impotriva multimii de la distanta prea mica", a precizat cercetatoarea Heba Morayef, citata pe site-ul HRW.
Cu toate acestea, numarul real al deceselor este, probabil, mult mai mare, deoarece spitalele au primit instructiuni sa minimizeze numarul deceselor - mai sustine organizatia.
Autoritatile egiptene nu au furnizat un bilant al violentelor, anuntand numai 11 decese in timpul confruntarilor dintre sustinatorii regimului lui Hosni Mubarak si protestatari, de la 2 si 3 februarie.
Intre timp, piata Tahrir, epicentru al revoltei, a fost astazi din nou plina de oameni, exact ca saptamana trecuta cand protestele erau in toi.
Insa, regimul Mubarak pare sa fi recastigat bunavointa Statelor Unite.
Barack Obama a salutat "progresele" din ultimele zile, iar diplomatii americani au explicat ca nu-l grabesc pe presedinte sa demisioneze, deoarece Egiptul nu e pregatit pentru alegeri libere si corecte.
In cea de-a 15-a zi a protestelor din Egipt, "soarele a rasarit" peste cele cateva mii de manifestanti, care se incapataneaza sa reziste pe baricade, chiar daca majoritatea tacuta e multumita de reintoarcerea la normalitate.
Pentru a mai estompa tensiunile, Hosni Mubarak a promis luni seara marirea cu 15% a pensiilor si a salariilor pentru functionarii publici, incepand cu 1 aprilie. Nu i-a convins totusi pe demonstrantii din Piata Tahrir sa plece acasa.
Cei care alcatuiesc nucleul dur al protestatarilor sunt insa inversunati de averea astronomica a lui Mubarak, despre care vorbeste presa occidentala.
Experti care analizeaza subiectul spun ca, pe langa banii pusi bine in banci elvetiene si britanice, Mubarak si cei doi fii ai lui detin conace, apartamente de lux si case de vacanta in toata lumea.
"Potrivit profesoarei Jamal de la Universitatea Princeton - dar si altor experti proeminenti pe Orientul Mijlociu - averea neta a lui Mubarak este estimata intre 25 si 40 de miliarde de dolari. Dar se poate ridica pana la 75 de miliarde. Si ca sa punem lucrurile in perspectiva, venitul mediu al unui egiptean este de 6.200 de dolari pe an, iar o cincime din populatie traieste cu un dolar pe zi, conform Natiunilor Unite" - a spus Lisa Sylvester, corespondent CNN.
Chiar si o mica parte din acest banet ar ajunge familiei Mubarak sa traiasca fara griji. De pilda ... intr-un scenariu precum cel expus astazi de Der Speigel.
Potrivit publicatiei amintite, o retragere demna pentru Mubarak ar fi sederea prelungita indefinit intr-o clinica germana, unde, de altfel, merge periodic pentru investigatii medicale.