Protestele din Egipt costa 310 milioane de dolari pe zi

Ultima actualizare: 08-04-2012 03:03
Tragedie rutiera in Egipt

Economia Egiptului a pierdut pana acum cel putin 3,1 miliarde de dolari in urma crizei politice din tara, potrivit bancii de investitii Credit Agricole. Moneda tarii, lira, s-a devalorizat si ea foarte mult.

Revoltele s-au declansat pe 25 ianuarie si au dus la inchiderea multor firme si afaceri, la inchiderea bancilor si a bursei plus la pierderea a sute de mii de turisti.

Criza din Egipt se va vedea in portofelul tau curand

Credit Agricole face o prima evaluare a problemelor economice provocate de aceste proteste si raportul institutiei arata ca se pierd cel putin 310 milioane de dolari pe zi. De asemenea, banca a revizuit in jos prognoza pentru Egipt in 2011 in privinta cresterii PIB-ului pana la 3,7%, de la 5,3% cat era initial. De asemena, analistii spun ca lira egipteana se va devaloriza cu 20%, scrie Associated Press.

Dar pierderile imediate sunt doar varful aisbergului pentru economia Egiptului. Orice guvern care va veni dupa aceasta criza va avea de infruntat provocari majore in reconstructia imaginii tarii si in lupta cu probleme fundamentale ale economiei care vor fi, mai mult ca sigur, accentuate de aceste revolte.

In Egipt, saracia este la ea acasa. Peste 40% dintre cei 80 de milioane de locuitori traiesc la limita subzistentei, cu doar 2 dolari pe zi, potrivit Bancii Mondiale.

Somajul este raportat de oficialitati undeva la 10%, dar se crede ca in realitate rata este dubla - mai ales in randul tinerilor.

Inflatia in privinta alimentelor a fost de 17% anul trecut, iar asta ridica foarte mult costul vietii in aceasta tara.

Turismul este vital pentru Egipt - in 2010 a adus la buget mai bine de 6% din PIB, dar intr-o astfel de situatie analistii spun ca totul s-ar putea destrama imediat, fiindca turistii nu mai au acum garantia ca sunt in siguranta pe teritoriul tarii.

Credit Agricole se asteapta ca datoria publica sa depaseasca 85% din PIB anul acesta si sa ajunga la 97% in 2014.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO