Se ieftineste painea. Rusia anunta ca va incepe sa vanda din nou cereale

Ultima actualizare: 28-10-2012 16:51
Vladimir Putin

In urma cu un an, Rusia anunta ca nu mai exporta niciun bob de grau, porumb sau alt fel de cereale. Decizia a adus cu ea scumpiri in lant, la nivel mondial. Renuntarea la embargou va aduce automat ieftiniri semnificative, spun analistii.

Rusia va ridica, la 1 iulie, embargoul aplicat exporturilor de cereale, care a provocat o explozie a preturilor globale, a anuntat premierul Vladimir Putin.

Masura va fi in primul rand foarte buna pentru Rusia, care va marca revenirea pe piata mondiala de profil dupa problemele grave cu care s-a confruntat anul trecut din cauza secetei.

Companiile au nevoie de 400 de soferi si 50 de programatori. HARTA joburilor din Romania

Productia de cereale din acest an va fi "destul de buna", insamantarile se afla intr-o situatie mai buna decat anul trecut, a aratat vicepremierul Viktor Zubkov, care raspunde de politica agricola, scrie Mediafax.

"Vom ridica embargoul privind exporturile de cereale la 1 iulie", a spus Putin, adaugand ca Zubkov va monitoriza situatia si se va asigura ca fermierii vor primi suficient sprijin.

Exporturile de cereale si alte produse agricole din Rusia au fost interzise in august anul trecut, pana la 1 iulie, dupa ce seceta, cea mai grava din ultimii 100 de ani, a devastat culturile din aceasta tara.

Rusia anticipeaza pentru acest an o productie de cereale de 85-90 milioane de tone, dupa numai 61 milioane tone anul trecut.

In 2009, Rusia a obtinut o productie de cereale de 97 milioane de tone, iar in anul precedent de 108 milioane tone.

Bursele de marfuri vor reactiona imediat

Ridicarea embargoului este importanta pentru producatori, traderii de cereale si chiar pentru fondurile de hedging, care incearca sa estimeze oferta la nivel mondial, ca urmare a cresterii ingrijorarii privind scaderea recoltelor in alte state din Europa si in SUA.

Livrarile din Rusia, care a fost un furnizor major de cereale ieftine pentru multi importatori, ar putea duce la scaderea preturilor inclusiv in Romania, care se afla la un nivel cu mult peste cel anterior secetei din statul rus.

Taxarea inversa la cereale

La noi in tara, de saptamana viitoare va intra in vigoare taxarea inversa la cereale si plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie. De la 1 iunie, masura va fi in vigoare pentru o perioada de aproape doi ani.

Ce inseamna taxarea inversa

Potrivit datelor oficiale, Romania pierde anual din comertul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplatii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de catre firmele de tip fantoma.

"Producatorul vinde unei firme ce se dovedeste a fi de tip fantoma, aceasta vinde mai departe, cu factura catre o alta societate comerciala de buna-credinta care, ulterior, exporta aceste produse si solicita rambursarea TVA pe care statul nu a incasat-o pe lantul comercial, din cauza ca firma de tip fantoma nu a platit la randul ei aceasta taxa. Prin introducerea taxarii inverse intre agentii economici, se va aplica TVA la finalul lantului comercial", spunea Dan Lazar.

Potrivit acestuia, firmele "fantoma" sunt infiintate si functioneaza in perioada campaniilor agricole si dispar in momentul in care ar trebui sa depuna declaratiile fiscale si sa plateasca obligatiile la bugetul de stat, printre care si TVA.

Caracteristicile generale ale acestor firme sunt ca majoritatea au asociati sau actionari straini rezidenti in state non-europene si nu au patrimoniu, astfel ca prejudiciul produs statului prin neplata TVA si a celorlalte taxe nu poate fi recuperat.

Citeste si:

Mancarea va deveni un lux. Alimentele se scumpesc din nou

Lumea amenintata de criza alimentara. Banca Mondiala: Opriti saracia

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO