Lumea amenintata de criza alimentara. Banca Mondiala: Opriti saracia

Ultima actualizare: 26-10-2012 09:28
porumb

Preturile mondiale ale alimentelor sunt aproape de nivelul maximum atins in 2008 si alimenteaza inflatia in tarile cu venituri reduse, situatie care va duce la agravarea saraciei, potrivit Bancii Mondiale.

Indicele preturilor alimentelor calculat de Banca Mondiala pentru primele trei luni din an este cu 36% peste cel din aceeasi perioada a anului trecut.

Preturile porumbului, graului si soiei sunt semnificativ mai mari, dar cel al orezului a ramas stabil.

La nivel mondial, sunt necesare noi eforturi pentru furnizarea de alimente catre cei vulnerabili, a declarat, joi, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

"In loc de controlarea preturilor, atentia ar trebui concentrata pe sustinerea categoriilor defavorizate", a afirmat Zoellick intr-un interviu la televiziunea Bloomberg.

Ce le-a recomandat Zoellick celor din G20?

Scumpirea alimentelor a contribuit la revoltele din nordul Africii si Orientul Mijlociu si alimenteaza inflatia, determinand bancile centrale sa ia in discutie masuri de majorare a dobanzilor.

Penuria de grau, porumb si orez, principala cauza a scumpirii alimentelor

BM afiseaza pe fatada sediului de la Washington un contor al foametei, care indica numarul persoanelor subnutrite din intreaga lume.

La fiecare cinci minute, numarul se majoreaza cu 68 de unitati. In prezent numarul total a depasit un miliard de persoane.

Cei de la Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie a Natiunilor Unite atentioneaza si ei ca preturile alimentelor nu mai contenesc sa creasca si ca, in curand, vom avea probleme cu aprovizionarea cu alimente.

Totodata grupul BRICS – adica Brazilia, Rusia, India, China - la care s-a adaugat recent si Africa de Sud - a dat o declaratie in care avertizeaza asupra scumpirilor materiilor prime.

Energia si mancarea ating costuri enorme asa ca s-ar putea ca economia mondiala sa intre intr-o noua criza, chiar daca nu ne-am revenit nici din cea declansata in 2008, se arata in textul rezolutiei, citat de The Telegraph.

Romania - campioana inflatiei si in martie

Romania s-a mentinut in martie pe prima pozitie in Uniunea Europeana in functie de cresterea anuala a preturilor de consum, de 8%, nivel cu mult peste cel al altor state si mai mult decat dublu comparativ cu inflatia medie la nivel comunitar, potrivit datelor Eurostat.

Criza alimentara? O sa ne intalnim cu ea in a doua jumatate a anului!

In februarie, preturile de consum din Romania au crescut cu 7,6%. In clasamentul lunii martie, pe pozitia a doua in functie de inflatie se plaseaza Estonia (5,1%), iar locul trei este ocupat de Bulgaria si Ungaria (4,6%).

La nivelul UE, inflatia medie din martie este de 3,1%, comparativ cu 2,8% in luna precedenta.

In zona euro, inflatia a accelerat de la 2,4% in februarie la 2,7% in martie.

Indexul preturilor a scazut pentru prima data, in aprilie

Indicele FAO a ajuns la valoarea de 230 puncte, cu 2,9% mai putin decat maximul atins in februarie. Contatiile internationale pentru uleiuri si plante oleaginoase precum si pentru zahar s-au contractat cel mai mult, urmate de cereale. In schimb, preturile la carne s-au ridicat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO