Scurgere de gaze intr-o centrala nucleara din Coreea de Sud. Angajatii "au fost gasiti inconstienti si declarati morti"

Ultima actualizare: 29-12-2014 07:02
centrala nucleara

O scurgere de gaze intr-un reactor nuclear aflat in constructie in Coreea de Sud s-a soldat vineri cu trei morti, insa operatorul a exclus orice legatura cu un atac cibernetic care a vizat centrala saptamana trecuta.

Un purtator de cuvant al KHNP (Korea Hydro and Nuclear Power) a declarat ca nu exista "nici o contaminare radioactiva" si nici o scurgere radioactiva nu a fost semnalata. Dar "trebuie sa stabilim cauza scurgerii", a adaugat el. Angajatii ar fi inhalat gaz de azot in timp ce efectuau controale de securitate intr-o incapere subterana plina cu cabluri a centralei Gori, in apropierea orasului portuar Busan, situat in sud-estul peninsulei, a precizat purtatorul de cuvant. Potrivit acestuia, angajatii "au fost gasiti inconstienti si declarati morti dupa transferul lor la spital".

Celelalte reactoare nucleare de la Gori functioneaza normal, a precizat el, adaugand ca scurgerea "nu are nici o legatura cu recentul atac cibernetic".

Planurile si manualele reactoarelor de la Gori si ale centralei nucleare vecine Wolsong au fost publicate pe Twitter saptamana trecuta, precum si datele personale ale unui numar de 10.000 de angajati ai KHNP. Potrivit operatorului nuclear, aceste informatii nu erau clasificate si actul de pirataj nu poate provoca probleme la nici unul dintre cele 23 de reactoare din Coreea de Sud.

Scurgerea de gaze s-a produs la noul reactor nr.3 de la Gori, cel mai mare complex nuclear din Coreea de Sud. Reactorul era construit in proportie de 99 la suta si urma sa intre in functiune in iunie 2015. Autorul atacului cibernetic s-a prezentat drept presedintele unui grup de activisti care se opun energiei nucleare si a amenintat ca va dezvalui mai multe informatii daca Guvernul nu inchide trei reactoare incepand din 25 decembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO