Ministrul Mediului, despre accidentul de la centrala din Ucraina: Nu avem probleme, dar monitorizam in continuare

Ultima actualizare: 06-12-2014 07:14

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat, dupa intrunirea unui comitet ministerial privind accidentul de la centrala nucleara Zaporoijie din Ucraina, ca Romania nu are probleme, insa situatia este monitorizata in continuare.

"Din momentul in care au aparut primele informatii, MMSC a transmis scrisori prin care am solicitat informatii cu privire la acest eveniment, atat ambasadei Ucrainei in Romania, ambasadei Romaniei in Ucraina, precum si Ministerului Mediului din Ucraina. Chiar daca toate datele indica faptul ca nu avem probleme, vom monitoriza cu mare atentie situatia, pentru a fi siguri ca nu exista motive de ingrijorare", a spus Korodi, dupa intrunirea Comitetului ministerial pentru Situatii de Urgenta generate de poluari ale aerului si solului in cazul unor accidente industriale.

La intrunire au fost analizate toate informatiilor referitoare la accidentul produs in 28 noiembrie la centrala nucleara Zaporoijie din Ucraina, se mai precizeaza intr-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Ministerul Mediului.

Astfel, in urma rularii, de catre Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), a modelului numeric de dispersie, a rezultat ca traiectoria posibilului nor de poluant radioactiv s-ar mentine, in urmatoarele 48 de ore, la nord de granita Romaniei.

Totodata, la nivelul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), conform datelor de monitorizare permanenta din ultimele zile, valorile s-au incadrat in limitele de variatie ale fondului natural pentru toti factorii de mediu.

Printre masurile preventive luate de Laboratorul National de Referinta Radioactivitate se numara notificarea agentiilor teritoriale, in scopul asigurarii unui raspuns prompt in cazul in care sunt identificate cresteri ale valorilor radioactivitatii in factorii de mediu.

In cadrul comitetului s-a decis ca Ministerul Mediului sa colecteze si sa analizeze in continuare datele legate de subiect si sa mentina contactul permanent cu institutiile statului care detin atributii in acest domeniu.

Centrala nucleara Zaporojie se afla la aproximativ 500 de kilometri de Romania si este una dintre cele mai mari din lume.

Potrivit Ministerul Mediului, pe scara urgentelor nucleare INES (International Nuclear Events Scale) de la 0 la 7, evenimentul din 28 noiembrie a fost clasificat la scara 0, adica neradiologic. Scara 7 este asimilata accidentelor de la Cernobil si Fukushima.

Autoritatile ucrainene au anuntat miercuri ca un accident s-a produs saptamana trecuta la o centrala nucleara din sud-estul Ucrainei, fara a prezenta vreo amenintare privind emisii de materii radioactive sau pentru securitatea regiunii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO