Apa de la Fukushima va fi deversata in mare. Zilnic, 400 de tone de apa sunt contaminate radioactiv

Ultima actualizare: 29-03-2014 06:58
Fukushima

Compania Tokyo Electric Power, care administreaza centrala nucleara de la Fukushima, se pregateste sa deverseze in mare apa subterana pompata in amonte de instalatiile centralei, inainte ca ea sa fie contaminata, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Aproape 400 de tone de apa subterana intra in fiecare zi in cladirile centralei atomice, crescand astfel cantitatea de apa contaminata in contact cu echipamentele, apa care trebuie apoi stocata si decontaminata, sarcina imposibil de realizat.

Pentru a rezolva partial aceasta problema, compania Tokyo Electric Power (TEPCO) si autoritatile nipone au pregatit un plan de "deviere", care consta in pomparea apei subterane in amonte de instalatii, stocarea ei temporara pentru a fi controlata daca este radioactiva si, in final, daca este curata, deversarea in Oceanul Pacific.

Asociatiile de pescari din Fukushima si-au dat marti acordul de principiu pentru aceste proceduri, dar cu anumite conditii. Potrivit cotidianului Nikkei, operatiunea, propusa in urma cu un an, dar refuzata atunci de pescari, urmeaza sa fie pusa in aplicare in luna mai. Ea va permite reducerea cu 100 de tone a cantitatii zilnice de apa nou contaminata.

Cu toate acestea, problema majora a volumului crescut de apa radioactiva acumulata la centrala Fukushima este departe de a fi rezolvata, cu atat mai mult cu cat sistemul de tratare a apei, ALPS, nu este fiabil si se confrunta cu o serie de defectiuni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO