Scrisori ale printului Charles expediate unor ministere, oprite de la publicare
Procurorul general al Marii Britanii a anuntat, marti, ca a blocat publicarea scrisorilor expediate de printul Charles pe adresele a sapte ministere, considerand ca acele texte trebuie sa ramana confidentiale.
Asta pentru a evita orice disconfort potential cauzat viitorului monarh, informeaza AFP.
Luna trecuta, justitia britanica, sesizata de un jurnalist de la cotidianul The Guardian, a decis ca scrisorile expediate de printul Charles pe adresele a sapte ministere, intre 2004 si 2005, trebuie sa fie publicate.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Insa procurorul general din Marea Britanie s-a folosit de dreptul lui de veto pentru a bloca aceasta decizie.
"Consider ca o astfel de corespondenta ii permite printului de Wales sa inteleaga mai bine Guvernul, ii intareste relatia cu ministerele, ii permite sa isi valorifice mai bine punctul de vedere pe care va trebui sa il aiba atunci cand va deveni rege", a declarat procurorul Dominic Grieve intr-un comunicat.
"Fara confidentialitate, printul de Wales si ministerele nu s-ar simti in largul lor pentru a schimba puncte de vedere intr-o maniera franca, iar acest fapt i-ar aduce un prejudiciu printului de Wales in procesul sau de pregatire pentru a deveni monarh", a adaugat el.
In aceasta corespondenta cu sapte ministere, inclusiv cu cele ale Sanatatii, Mediului si Culturii, printul Charles, primul in ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii, a incercat sa promoveze diverse organizatii de caritate, dar si idei ale sale, afirma agentia de presa Press Association.
The Guardian si-a anuntat intentia de a face apel la aceasta decizie la Inalta Curte din Londra.
"Decizia tribunalului de luna trecuta era o mare victorie pentru interesul public (...) Este ceva extraordinar ca procurorul general sa dispretuiasca principiile unei politici de deschidere (...), in conditiile in care publicul are dreptul de a sti daca Guvernul este excesiv influentat de lobby-ul facut de printul Charles", a declarat purtatorul de cuvant al publicatiei The Guardian.
"Este un secret cunoscut de toata lumea, printul Charles face lobby pe langa Guvern", a reactionat organizatia antimonarhista Republic.
"Publicul are dreptul sa cunoasca motivele pentru care el pune aceasta presiune si daca el influenteaza politica", a adaugat aceeasi organizatie.
Secretarul printului a refuzat sa comenteze aceste informatii. Potrivit normelor monarhiei britanice, suveranul din aceasta tara domneste, dar nu guverneaza si se abtine de la orice ingerinta in politica Guvernului ales.