Scrisorile secrete ale Printului Charles. Cum a incercat sa faca POLITICA pe ascuns
7 departamente guvernamentale au lansat o ultima incercare de a opri de la publicare bucati din scrisori secrete pe care Printul Charles le-a expediat in decursul ultimilor ani mai multor Ministere, scrie Guardian.
Incercarea vine dupa ce un tribunal tocmai a hotarat ca scrisorile Printului sa fie facute publice sub Legea Libertatii Informatiei.
Guardian noteaza: "3 judecatori au decis in luna septembrie a acestui an ca publicul are dreptul sa vada cum Printul a incercat sa schimbe politica guvernamentala in spatele cortinei. Departamentele guvernamentale incearca de 7 ani de zile sa opreasca divulgarea acestor scrisori."
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Motivatia judecatorilor de a publica corespondentele Printului dintr-o perioada de 7 luni intre 2004 si 2005 a fost "interesul public pentru o transparenta si pentru a afla daca Printul Charles a incercat sa influenteze viata politica."
Ministerele au posibiitatea ca pana joia viitoare sa faca apel, altfel informatiile vor ajunge in mana ziaristilor de la Guardian.
Problema secretelor din scrisorile Printului Charles a fost ridicata in anul 2005, cand ziarul britanic The Guardian, folosindu-se de legea libertatii informatiei, a cerut sa vada scrisorile Printului catre ministri pe o perioada de 7 luni de zile.
"Printul a fost criticat in ultimii ani pentru implicarea sa in afacerile guvernamentale si incercarile sale de a convinge ministerele sa isi schimbe politica. Se presupune ca el ar fi trimis catre ministere scrisori in care se aflau punctele sale de vedere, scrisori ce au devenit cunoscute in timp drept "black spider memos" (trad. Memoriile paianjenului negru), din cauza scrisului sau."
Printre informatiile care s-ar regasi in respectivele scrisori ar fi si plangerile sale pentru "implicarea politica" in viata privata si amenintarea unui stil de viata american si culturi americane mult prea influente in societatea britanica, mai preciseaza sursa citata.
Pentru ca Printul Charles nu este ales democratic, criticii spun ca acesta nu ar trebui sa se implice in activitatile politice.