Scrisoarea deschisa a 100 de medici catre OMS: "In numele sanatatii publice, amanati sau mutati Jocurile Olimpice de la Rio"

Ultima actualizare: 31-05-2016 07:00
rio - agerpres

100 de medici proeminenti sustin intr-o scrisoare deschisa ca Jocurile Olimpice trebuie mutate sau amanate din cauza amenintarii virusului Zika in Brazilia, relateaza CNN.

Doctorii de renume international  si specialisti din mai multe tari cer ca “in numele sanatatii publice” Jocurile Olimpice sa fie amanate sau mutate. “Principala noastra ingrijorare este sanatatea publica. Mutatia din Brazilia a virusului Zika reprezinta o amenintare pentru sanatate in moduri pe care stiinta nu le-a obersavt pana acum”, sustin medicii intr-o scrisoare deschisa, adresata Organizatiei Mondiale a Sanatatii si organizatorilor JO.

Medicii au explicat ca la Jocurile Olimpice exista riscul ca un numar foarte mare de turisti sa contracteze Zika, ceea ce ar duce la o raspandire a virusului in tarile din care provin acestia, mai ales in regiuni sarace din Asia de Sud si Africa. "Consecintele ar putea fi dramatice", au precizat expertii.

"Lumea e supusa unui risc inutil, cand 500.000 de turisti straini din toate tarile vin sa asiste la Jocuri si pot fi potential infectati de virus si sa se intoarca la ei acasa, unde infectia poate deveni atunci endemica", au scris profesori de medicina, bioeticieni si alti savanti din aproximativ zece tari, intr-o scrisoare deschisa catre directoarea generala a OMS, Margaret Chan.

Virusul este legat de o microcefalie a fatului, o malformatie grava si ireversibila a craniului, si o dezvoltare incompleta a creierului. OMS repeta sfaturile pe care le-a mai dat pe 12 mai. Ea recomanda de asemenea femeilor insarcinate sa nu calatoreasca in tarile sau regiunile care au inregistrat cazuri de transmitere sexuala a virusului Zika, fiind inclus astfel si orasul Rio de Janeiro.

Cei care doresc sa calatoreasca in Brazilia pentru JO ar trebui sa urmeze sfaturile serviciilor de sanatate publica din tarile lor si sa consulte un medic, adauga OMS. "OMS va continua sa supravegheze situatia si sa adapteze recomandarile sale daca este necesar", a conchis organizatia.
 

OMS: Anularea sau mutarea JO 2016 din pricina Zika ar avea un efect limitat

Anularea sau schimbarea locului de desfasurare a Jocurilor Olimpice 2016, prevazute la Rio de Janeiro, nu ar schimba radical raspandirea virusului Zika, a estimat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), reactionand la o cerere in acest sens venita din partea a 150 de experti din domeniul sanatatii, scrie AFP.

Pentru moment, "o anulare sau o schimbare a locului Jocurilor Olimpice nu ar schimba semnificativ raspandirea internationala a virusului Zika", a estimat OMS intr-un comunicat. Brazilia este tara cea mai atinsa de virusul Zika, cu circa un milion si jumatate de persoane contaminate incepand din 2015. In lume, in jur de 60 de tari sunt afectate de acest virus.

"Oamenii continua sa calatoreasca intre aceste tari dintr-o serie intreaga de motive, cel mai bun mijloc de a reduce riscul este sa fie urmate sfaturile de sanatate publica in timpul calatoriei", a afirmat OMS.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO