Scotia a votat "NU" pentru independenta. Ce se va intampla in continuare in Marea Britanie?
Scotia a votat "NU" la referendumul pentru independenta fata de Marea Britanie, ceea ce inseamna ca premierul britanic David Cameron nu va pleca din acest mandat ca un prim-ministru care a pierdut Regatul Unit. Si nici nu va mai fi fortat sa demisioneze.
Insa consecintele politice ale acestui vot "impotriva" sunt uriase, afirma jurnalistii de la BBC News, in special pentru ca Wetsminster-ul a decis sa spuna "da" unei si mai mari descentralizari. Liderii celor 3 mari partide din UK au promis ca scotienii vor castiga mai multe puteri in privinta taxelor, a bunastarii si a cheltuielilor. Ei spera sa ajunga la un acord in noiembrie si sa publice un prim proiect al legii in ianuarie. Insa acest lucru nu va fi usor, deoarece partidele nu se inteleg asupra detaliilor.
Taxele, de exemplu. Conservatorii spun ca autoritatile regionale de la Palatul Holyrood din Edinburgh ar trebui sa aiba puterea de a-si fixa singura nivelul taxelor si impozitelor. Laburistii spun ca Scotia ar trebui sa poata modifica nivelul taxelor cu doar 15 pence la lira. Liberalii democrati sunt de parere ca Scotia ar trebui sa isi poata stabili nu numai taxele pe venituri, ci si pe cele dun castigurile de capital, mosteniri si asa mai departe. Aceste viziuni diferiti trebuie corelate cat mai repede, mai afirma cei de la BBC News.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
CITITI SI:
-► REFERENDUM pentru independenta in Scotia. Alegatorii au votat IMPOTRIVA ruperii de Marea Britanie
Intre timp, multi parlamentari sunt ingrijorati pentru ca au impresia ca reforma constitutionala se face in viteza. Altii sunt ingrijorati din cauza lipsei consultarilor. Iar multi conservatori se intreaba de ce trebuie sa urmeze o agenda despre care cred ca a fost impusa de fostul premier laburist Gordon Brown.
Pe de alta parte, va aparea o opozitie din partea unor parlamentari care cred ca Scotia ar trebui sa aiba puteri mai mari numai odata cu reforma constitutionala aplicata in intregul Regat Unit.