Schimb istoric de prizonieri. 1.027 de detinuti palestinieni pentru un militar israelian

×
Codul embed a fost copiat

Timp de peste 5 ani, militarul israelian Ghilad Shalit a stat in captivitate, in mainile fortelor Hamas. El a fost eliberat in urma unui schimb controversat: Israelul a dat drumul la 1.027 de detinuti palestinieni.

-► din Ramallah (Palestina), unde presedintele Mahmoud Abbass a vorbit de pe o scena special amenajata in cinstea soldatilor eliberati din Israel

-► din Fasia Gaza, unde mii de oameni s-au adunat sa sarbatoreasca eliberarea palestinilor

-► din Israel, unde familia, prietenii si simplii cetateni il intampina pe Ghilad Shalit, care a stat peste 5 ani in inchisorile fortelor Hamas

Aproape toti detinutii palestinieni erau inchisi pe viata pentru atentate teroriste - au anuntat marti surse militare israeliene, relateaza AFP.

Citește și
Tanc sirian
Siria ameninta ca va "spala" Israelul cu rachete daca va fi atacata de puteri straine
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Potrivit acestor surse, Gilad Shalit, care are si nationalitate franceza, a fost eliberat de Hamas si transferat in Egipt, unde un ofiter israelian a verificat daca starea sa de sanatate este buna. Abia apoi a fost predat Israelului.

Potrivit unui purtator de cuvant al armatei, Gilad Shalit, in varsta de 25 de ani, a ajuns spre sfarsitul diminetii in Israel. Cu putin timp inainte, televiziunea egipteana a difuzat primele imagini cu el, ajuns in Egipt, dupa ce a fost eliberat de miscarea islamista palestiniana Hamas.

Gilad Shalit, inconjurat de personalul de securitate si mergand aparent fara dificultate, purta o cascheta si haine civile. Printre persoanele care il insoteau figura seful aripii armate a Hamas, Brigazile Ezzedine Al-Qassam, Ahmed Jaabari.

Gilad a declarat ca starea lui de sanatate "este buna", intr-un interviu difuzat de televiziunea egipteana la scurt timp dupa eliberarea sa de catre miscarea palestiniana Hamas. "Ma simt in stare buna de sanatate", a declarat el in ivrita, potrivit traducerii in araba a interviului. El sustine ca a aflat ca va fi eliberat in urma cu o saptamana.

Dupa Egipt, Gilad a fost primit la baza aeriana Tel Nof (sudul Israelului) de lideri israelieni, intre care premierul Benjamin Netanyahu si parintii sai.

Parintii soldatului, Noam si Aviva, au parasit localitatea in care traiesc, Mitzpe Hila, in nordul Israelului, pentru a merge la baza Tel Nof. Autoritatile israeliene au promis o "primire discreta, respectand nevoile soldatului si ale familiei sale".

Tanchistul, capturat de un comando palestinian la 25 iunie 2006 la frontiera cu Fasia Gaza, a fost eliberat in schimbul unui prim grup de 477 de palestinieni - majoritatea condamnati la inchisoare pe viata - intre care 27 de femei. De altfel, rudele unor victime au contestat, fara succes, acordul la Curtea Suprema a Israelului. In total, conform AP, Israelul a fost de acord sa dea drumul la 1.027 de detinuti.

In aceasta dimineata, primele autocare cu detinuti palestinieni au parasit Israelul, fiind escortate de agenti egipteni catre Cisiordania.

In schimb, Hamas a pregatit in Gaza o primire triumfala celor pe care ii considera "eroi ai Rezistentei". Este cel mai mare pret platit vreodata de Israel, in schimbul libertatii unui militar de-al sau.

La terminalul Kerem Shalom, la frontiera cu Fasia Gaza controlata de miscarea islamista Hamas, purtatoarea de cuvant a armatei israeliene Avital Leibovitch a afirmat ca prizonierii palestinieni sunt "in drum" spre Gaza.

Trei lideri ai Hamas, Ezzat al-Rishq, Moussa Abu Marzuk si seicul Saleh al-Aruri au mers la Rafah, la frontiera egipteana, pentru a intampina prizonierii eliberati.

Trei convoaie transportand 133 de prizonieri palestinieni originari din Cisiordania au parasit doua inchisori israeliene cu destinatia centrul de detentie Ofer din Cisiordania, pentru a fi transportati cu autobuze la barajul Beitunia, in apropiere de Ramallah, pentru a fi eliberati.

Un alt convoi care transporta 147 de prizonieri a ajuns in aceasta dimineata la terminalul frontalier Kerem Shalum. Acesta transporta o parte dintre palestinienii care urmeaza sa fie eliberati in Egipt pentru a putea intra in Gaza.

Detinutii sunt fie originari din Gaza, fie expulzati din acest teritoriu. Aproximativ 40 dintre ei vor fi exilati in Turcia, Qatar si Siria, prin Egipt.

Prizonierii eliberati, imbarcati in mai multe convoaie, erau incatusati la maini si la picioare. Ei au renuntat la uniformele de inchisoare pentru haine civile. Peste 1.000 de politisti au fost mobilizati de-a lungul traseului acestor convoaie, a precizat postul public de radio.

Sase activisti de extrema dreapta care au incercat sa blocheze convoiul intinzandu-se pe drum pentru a denunta eliberarea "teroristilor" au fost arestati, adauga postul de radio.

Reprezentanti ai consulatului Egiptului in Israel erau prezenti la plecarea acestor convoaie pentru a se asigura de identitatea prizonierilor care urmau sa fie eliberati in cadrul acestui acord fara precedent, mediat de Egipt intre Israel si islamistii din Hamas.

Gilad Shalit - simbolul loialismului Israelului fata de militarii sai

Sergentul Gilad Shalit, in varsta de 25 de ani, prizonier de peste 5 ani in Gaza, a devenit simbolul unui test de loialitate al Israelului fata de soldatii sai capturati.

Un tanchist cu figura de copil, aflat in mainile miscarii islamiste palestiniene Hamas, Gilad, care are si nationalitate franceza, a fost capturat la 25 iunie 2006 in cadrul unei operatiuni desfasurate de un comando palestinian impotriva unui post militar in sudul Israelului, la frontiera cu Fasia Gaza. Doi dintre colegii lui au fost ucisi, iar un al treilea a fost grav ranit.

Atacul a fost revendicat de trei grupari armate palestiniene, intre care brigazile Ezzedine Al-Qassam, aripa armata a Hamas.

De atunci, portretul militarului cu alura de adolescent sters si timid a aparut de nenumarate ori pe prima pagina a ziarelor israeliene. Banderole, drapele, autocolante cu imaginea sa sunt peste tot in Israel, devenind o adevarata cauza nationala.

Soldatii au inscris chiar numele lui pe buletinele de vot la ultimele alegeri legislative din februarie, pentru a cere intensificarea eforturilor Guvernului pentru eliberarea lui.

Singurele imagini din detentie ale sergentului Shalit au fost date publicitatii in octombrie 2009, cand Israelul a acceptat eliberarea a 20 de prizonieri palestinieni in schimbul unei inregistrari video care dovedea ca este in viata.

In acest film de doua minute si 40 de secunde, difuzat de televiziunea israeliana, tanchistul apare intr-o forma buna, ras proaspat si cu parul scurt, dar parea slabit si cu ochii incercanati. El a vorbit atunci despre "visul sau de a fi eliberat".

De la inceputul detentiei, soldatul a transmis in Israel si alte mesaje care au demonstrat ca este in viata, in iunie 2007, in februarie 2008, apoi in aprilie si iunie acest an.

In prima sa scrisoare, trimisa la trei luni dupa ce a fost capturat, el le scria parintilor sai: "Va spun shalom (pace). Starea mea de sanatate se degradeaza din zi in zi, in special pe plan moral, ceea ce ma face depresiv".

"Astept ca acest cosmar insuportabil sa inceteze si sa fiu eliberat din aceasta celula in care sunt detinut in stare de izolare dupa ce voi implini 20 de ani, cand sper ca voi sarbatori cu voi", continua el.

Parintii sai, Noam si Aviva, si-au multiplicat demersurile in intreaga lume si au obtinut o interventie a Parisului.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a scris in iunie o scrisoare tanarului soldat israelian pentru a-l asigura ca "Franta nu il va abandona". Gilad Shalit este, de altfel, mai cunoscut in Hexagon decat oriunde altundeva. El a fost numit cetatean de onoare al orasului Paris.

Nascut la Nahariya, o statiune balneara situata la nord de Israel in 1986, el a crescut de la varsta de doi ani la Mizpe Hila, un sat din Galileea Superioara. Sportiv, el este un bun jucator de baschet si un fan al ciclismului, in special al Turului Frantei, pe care il urmarea in mod regulat la televizor. El a facut studii de stiinta. Inainte de a fi capturat, Gilad isi ajuta parintii la administrarea casei lor de oaspeti din Mizpe Hila.

Gilad Shalit a fost promovat la gradul de sergent dupa ce a fost capturat.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Un soldat evreu rapit de Hamas va fi eliberat. Afla pretul platit de Israel pentru salvarea lui
Un soldat evreu rapit de Hamas va fi eliberat. Afla pretul platit de Israel pentru salvarea lui

Explozie de bucurie in Israel, unde guvernul a aprobat acordul ce permite eliberarea soldatului Gilad Shalit, rapit de Hamas in 2006 si tinut prizonier in Fasia Gaza.

Siria ameninta ca va
Siria ameninta ca va "spala" Israelul cu rachete daca va fi atacata de puteri straine

Siria este gata sa atace Israelul si "sa arunce in aer" Orientul Mijlociu daca fortele straine o vor ataca. Aceste declaratii au fost facute chiar de catre presedintele Bashar al-Assad, citat de agentia iraniana de stiri Fars.

Tensiuni in Orientul Mijlociu. Palestina vrea sa devina stat cu drepturi depline in Consiliul ONU
Tensiuni in Orientul Mijlociu. Palestina vrea sa devina stat cu drepturi depline in Consiliul ONU

Zeci de mii de palestinieni s-au adunat astazi la mormantul lui Yasser Arafat, de unde au pornit in mars spre Ramallah, pentru a-l sprijini pe presedintele Mahmud Abbas. El va cere la ONU aderarea Palestinei la Consiliul de Securitate.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.