Intr-un oras din China exista un intreg cartier de falsificatori. Picteaza tablouri "de Van Gogh"

Dată publicare: 18-10-2011 08:32
Dată actualizare: 10-10-2012 19:05


Maestri ai copiatului, chinezii nu se rezuma la electronice, haine si accesorii de lux. Un intreg cartier de artisti plastici traieste din falsificarea de capodopere de pictura.

Si totul e pe fata, iar falsificatorii au si un site unde se poate comanda un Van Gogh, la preturi si de 1000 de ori mai mici decat originalul.

Afacerea este una in stil mare: aici sunt pictate mai bine de jumatate din falsurile care circula prin lume.

"La inceput, imi placea la nebunie. Numai asta visam. Dar acum mi-e indiferent. Uneori, primim comenzi de mii de tablouri". - spune unul dintre falsificatori.

In acest cartier din orasul Shenzhen a luat nastere in ultimii ani o adevarata uzina de tablouri celebre. Cei 4.000 de pictori au produs pe banda rulanta mai bine de cinci milioane de copii. Locuiesc la comun si castiga cate 20-30 de euro pentru un tablou.

Printre falsificatori sunt ignoranti cu ceva indemnare, dar si multi dintre zecile de mii de absolventi ai facultatilor de arte din China.

Pictorii de aici nu se tem ca ar incalca legea. Si de ce ar face-o? Ministerul Culturii de la Beijing considera cartierul pictorilor de la Shenzhen un lacas international de arta.


VIDEO PROTVPLUS.RO