Scenele haotice care "sfasie sufletul UE". Dupa Germania, si Italia vorbeste despre o "rupere" a Spatiului Schengen

×
Codul embed a fost copiat

Peste 3.500 de oameni, in majoritate sirieni, se indreapta spre vestul Europei, dupa ce au reusit sa treaca din Grecia in Macedonia.

Dupa zeci de ore petrecute in ploaie, pe camp, nici barierele metalice, nici trupele speciale ale politiei macedonene nu i-au mai putut opri pe refugiatii disperati. Pe de alta parte, 4000 de imigranti au fost salvati numai sambata din Mediterana, intr-o vasta operatiunea in largul coastelor libiene.

Dupa traumele are i-au alungat de acasa, epuizarea de pe drum, dublata de foame si mizerie, ploaia i-a adus pe refugiati la capatul puterilor. Oamenii nu mai pot fi tinuti sub control.

Cu fiecare om care reuseste sa treaca de granita si sa ajunga in Macedonia, sporeste frustrarea celor ramasi de cealalta parte, in zona "No man's land".

Citește și
imigranti macedonia
Sute de imigranti au patruns sambata in Macedonia dupa ce au rupt cordoanele politiei. Filmare realizata cu drona
Reședința lui Vladimir Putin de la Marea Neagră a fost demolată. Motivul care a stat la baza acestei decizii

Politia a permis intai traversarea granitei pentru un grup de imigranti cu copii mici. Alti au fortat trecerea cu sutele, fara sa fie descurajati de gaze lacrimogene sau grenade de soc. Si in cele din urma, trupele speciale au renuntat sa mai foloseasca forta. Alti imigranti au fugit pe camp, unde nu sunt bariere de sarma ghimpata.

Tom Rayner, corespondent SKY News: "Realitatea este ca situatia e coplesitoare aici, la frontiera dintre Grecia si Macedonia. Zeci de mii de oameni sunt gata sa faca orice pentru a ajunge in Uniunea Europeana, manati de disperare. Si la fel ca la Calais, o bariera, sau un zid, nu e o solutie care sa-i poata opri pe oameni."

"Mi-e frica. Si fratele si sotul meu au murit. Mi-au ramas cele 4 fetite. Am ajuns cu ele aici dar nu ne descurcam prea bine. Suntem aici de 2 zile si nu avem nimic. O sa murim aici", a spus Rushin, imigranta.

La cateva sute de metri de granita, mii de refugiati ajunsi in Macedonia se adapostesc intr-o gara transformata in tabara pentru cei originari din Siria. Unii se afla acolo de cateva zile, dar, pentru toti, e doar inca o etapa pe drumul spre tarile bogate din nordul continentului, unde spera sa inceapa o noua viata.

Toate autobuzele si trenurile care se indreapta spre Serbia sunt luate cu asalt. Iar mai departe, odata cu Ungaria, incepe teritoriul Uniunii Europene.

Ministrul italian Paolo Gentiloni, alarmat privind acordul Schengen

Agravarea crizei imigratiei ameninta sa sfasie sufletul Uniunii Europene, este de parere ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, alarmat in legatura cu o posibila punere in chestiune a acordurilor Schengen, relateaza duminica AFP.

Intr-un interviu publicat in cotidianul Il Messagerro, Gentiloni a afirmat ca scene haotice precum cele de vineri si sambata de la frontiera dintre Grecia si Macedonia reprezinta o reala amenintare pentru libera circulatie a persoanelor in blocul comunitar.

La frontiera greco-macedoneana s-a inregistrat un aflux de mii de persoane, care in cele din urma au reusit sa patrunda in Macedonia, iar pe Marea Mediterana circa 4.000 de persoane au fost salvate in cadrul unei vaste operatiuni.

Timp de mai multe saptamani, Macedonia a tolerat intrarea masiva pe teritoriul sau a imigrantilor veniti din Grecia, dar guvernul de la Skopje a decretat joi stare de urgenta si a trimis in zona forte de politie si armata pentru a stavili afluxul de straini.

Europa risca sa arate ce este ''cel mai rau in ea insasi'' in materie de imigratie, a avertizat Gentiloni: ''egoism, luari hazardate de decizii si dispute intre statele membre'', relateaza Agerpres.

''Sunt foarte nelinistit. Astazi, tocmai in aceasta chestiune (privind imigratia), Europa fie isi va redescoperi sufletul, fie si-l va pierde intr-adevar'', a spus ministrul italian, facand apel la partenerii europeni sa inceapa sa gaseasca o solutie comuna la criza imigratiei.

Alternativa, a avertizat Gentiloni, ar fi prabusirea acordurilor Schengen ce permit libera circulatie intr-o mare parte a Europei continentale.

''Ceea ce este in pericol este unul dintre pilonii de baza ai Uniunii Europene: libera circulatie a persoanelor'', a insistat Gentiloni. ''De pe coasta italiana pana in Kos (Grecia), din Macedonia pana in Ungaria si Calais (Franta), tensiunile cresc si, cu timpul, ar putea pune Schengen in chestiune'', a adaugat el.

''Va puteti imagina o Uniune fara Schengen ? O intoarcere la fostele frontiere ?'', s-a intrebat ministrul italian. ''Imigrantii nu sosesc in Grecia, in Italia sau in Ungaria. Ei sosesc in Europa. Iata de ce regulile de primire trebuie sa fie 'europenizate' '', a estimat Gentiloni.

AFP aminteste ca vicecancelarul german Sigmar Gabriel si ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, au facut si ei apel la o politica privind dreptul de azil in UE unificata si intarita, precum si la o justa repartizare a refugiatilor intre tari.

Impreuna cu Grecia, Italia este una dintre cele mai expuse tari la afluxul masiv de imigranti. Peste 104.000 de imigranti din Africa, Orientul Mijlociu si Asia de Sud au ajuns in porturile Italiei meridionale de la inceputul acestui an dupa ce au fost salvati pe Marea Mediterana.

Germania cere o noua politica de azil in Uniunea Europeana

Politica dreptului de azil in Uniunea Europeana trebuie unificata si consolidata, iar refugiatii distribuiti in mod echitabil intre tarile membre, a declarat vicecancelarul german Sigmar Gabriel, impreuna cu colegul sau social-democrat, ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, relateaza duminica AFP.

"Reactia care a avut loc pana in prezent nu este in masura exigentelor pe care Europa trebuie sa le aiba vis-a-vis de ea insasi", au scris cei doi importanti politicieni, membri ai partidului SPD in guvernul condus de Angela Merkel, intr-un articol publicat duminica in ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

Referindu-se la o "datorie a generatiilor", Sigmar Gabriel si Frank-Walter Steinmeier considera ca "este necesara o distribuire echitabila a refugiatilor in Europa".

Germania pare coplesita de sosirea in tara a unui numar fara precedent de refugiati, iar autoritatile germane se asteapta ca numarul de solicitari de azil sa atinga un nivel record de 800.000 in 2015.

"O situatie in care, asa cum se intampla in prezent, doar cateva tari membre poarta intreaga responsabilitate este cu atat mai putin gestionabila decat un sistem care ar cantari in mod unilateral asupra tarilor, care din intamplare formeaza frontierele externe ale Uniunii Europene", au insistat duminica Sigmar Gabriel si Frank-Walter Steinmeier.

Cei doi ministri au cerut instituirea unui "codex european de azil", care sa garanteze acelasi statut de azil in intreaga Uniune Europeana si o politica europeana in acest domeniu "noua si mai ambitioasa".

In conditiile in care Germania primeste un numar mare de refugiati provenind din tarile balcanice, in prezent considerate sigure, cei doi politicieni au recomandat ca persoanele care nu pot solicita drept de azil "sa se intoarca in tarile lor de origine", carora le-au recomandat sa colaboreze in mai mare masura.

Sursa foto: Agerpres

Articol recomandat de sport.ro
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Citește și...
Peste 4.000 de imigranti, salvati din Mediterana in ultimele 24 de ore. Imagini de la operatiunea pazei de coasta din Italia
Peste 4.000 de imigranti, salvati din Mediterana in ultimele 24 de ore. Imagini de la operatiunea pazei de coasta din Italia

Nici barierele metalice, nici trupele speciale ale politeii macedonene nu pot sa-i opreasca. Peste 1.500 de imigranti au reusit sa intre, la sfarsitul zilei de sambata, in Macedonia, din Grecia.

Sute de imigranti au patruns sambata in Macedonia dupa ce au rupt cordoanele politiei. Filmare realizata cu drona
Sute de imigranti au patruns sambata in Macedonia dupa ce au rupt cordoanele politiei. Filmare realizata cu drona

Sute de imigranti, indeosebi sirieni, au patruns sambata in Macedonia dupa ce au rupt cordoanele de politie la postul de frontiera greco-macedonean Gevgelija, relateaza AFP.

Spatiul Schengen e in pericol. Ministrul german de Interne: Am putea suspenda acordul de libera circulatie din cauza crizei
Spatiul Schengen e in pericol. Ministrul german de Interne: Am putea suspenda acordul de libera circulatie din cauza crizei

Ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, spune ca sprijina acordul Schengen, insa arata ca poate fi "in pericol".

Recomandări
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog

Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă a substanțelor active care pot influența capacitatea de a șofa și una a medicamentelor care conțin aceste substanțe. Mai ales ca multe dintre pilule pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog.

Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea
Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea

Scandalul provocat de scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă a aprins mai rău spiritele în coaliția de guvernare.

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS
Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Informația a fost confirmată de ministerul rus al Apărării, care a anunțat că unitățile mobile de lansare a rachetelor au fost dislocate în teren pentru misiuni de pregătire.