Spatiul Schengen e in pericol. Ministrul german de Interne: Am putea suspenda acordul de libera circulatie din cauza crizei

Dată publicare: 22-08-2015 15:11
Dată actualizare: 27-08-2015 12:30


imigranti getty

Ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, spune ca sprijina acordul Schengen, insa arata ca poate fi "in pericol".

Oficialul a declarat pentru BBC, in contextul crizei europene a imigrantilor, ca nu poate exclude suspendarea participarii tarii sale la acordul Schengen. El a solicitat Marii Britanii sa primeasca mai multi imigranti.

Germania se asteapta sa inregistreze 800.000 de solicitari de azil in acest an, mult mai mult decat celelalte tari din Uniunea Europeana.

"Bineinteles ca Marea Britanie are un rol special - nu este parte din Schengen. Dar toate tarile UE trebuie sa devina mai constiente de responsabilitatile lor", a spus ministrul Thomas de Maiziere.

El spune ca Schengen este amenintat de tarile care nu respecta principiul potrivit caruia responsabilitatea pentru solicitarea de azil apartine tarii care a jucat cel mai important rol in intrarea solicitantului in UE.

"Daca nimeni nu respecta legea, atunci Schengen este in pericol, de aceea avem nevoie urgent de solutii la nivel european", a mai spus oficialul german.

Cei mai multi migranti ce trec Mediterana ajung intai in Grecia si Italia, unde autoritatile spun ca nu pot face fata numarului acestora. Folosind spatiul Schengen, multi migranti o iau apoi spre nordul Europei, sperand sa obtina azil in alte parti ale UE.
 

Sursa: BBC


VIDEO PROTVPLUS.RO