Peste 4.000 de imigranti, salvati din Mediterana in ultimele 24 de ore. Imagini de la operatiunea pazei de coasta din Italia
Nici barierele metalice, nici trupele speciale ale politeii macedonene nu pot sa-i opreasca. Peste 1.500 de imigranti au reusit sa intre, la sfarsitul zilei de sambata, in Macedonia, din Grecia.
UPDATE Aproximativ 4.100 de imigranti au fost salvati in ultimele 24 de ore de pe 22 de ambarcatiuni aflate in pericol in centrul Marii Mediterane, a declarat duminica purtatorul de cuvant al pazei de coasta italiene, capitanul Marco di Milla, informeaza Agerpres.
Potrivit purtatorului de cuvant al Oficiului italian al Organizatiei Internationale pentru Migratii (OIM), Flavio di Giacomo, 4.150 de imigranti au fost salvati pe mare intre Sicilia (sudul Italiei) si Africa de Nord.
Italia, impreuna cu Grecia, reprezinta primul loc escala pentru imigrantii care pleaca spre Europa pe mare si apoi vor sa ajunga in tari mai bogate, precum Germania.
OIM estimeaza ca, de la 1 ianuarie pana pe 20 august, peste 146.000 de imigranti au ajuns pe mare in Grecia si aproape 104.000 au sosit in Italia. Potrivit unor relatari, 2.365 de imigranti au murit pe mare in acest an, fata de 1.779 in aceeasi perioada a lui 2014.
Pe de alta parte, 2200 de imigranti au fost salvati din Mediterana, intr-o vasta operatiunea in largul coastelor libiene. Operatiunea desfasurata de Paza de Coasta italiana este una dintre cele mai mari desfasurate intr-o singura zi, scriu cei de la BBC. Paza de Coasta Italiana primisese mesaje SOS de la 18 ambarcactiuni.
CITESTE SI: 3.000 de imigranti, blocati in Marea Mediterana. Paza de coasta italiana intervine dupa primirea unor mesaje SOS
Mai multe ambarcatiuni italienesti au fost implicate pentru a salva cei peste 2000 de imigranti din Libia. Printre cei salvati se numara si un nou-nascut.
Peste 2000 de persoane au murit in acest an, incercand sa treaca granitele Europei, in barcile pneumatice ultra aglomerate.
Ministrul german de Interne avertizeaza ca amploarea actualei crize ar putea conduce la suspendarea acordul de libera circulatie in spatiul Schengen. Berlinul se asteapta sa inregistreze 800.000 de solicitari de azil in acest an.
Cu fiecare om care reuseste sa treaca de granita si sa ajunga in Macedonia, sporeste frustrarea celor ramasi de cealalta parte, in zona no man's land.
Reporter: De unde esti?
Imigrant: Din Siria.
Reporter: Iar familita ta a trecut dincolo?
Imigrant: Da.
E greu, insa de tinut sub control o asemenea multime. Politia a permis intai traversarea granitei pentru un grup de imigranti, cu copii mici. Alti au fortat trecerea cu sutele, fara sa fie descurajati de gaze lacrimogene sau grenade de soc. Si in cele din urma, trupele speciale au renuntat sa mai foloseasca forta.
Alti imigranti fug pe camp, unde nu sunt bariere de sarma ghimpata.
Realitatea este ca situatia e coplesitoare aici, la frontiera dintre Grecia si Macedonia. Zeci de mii de oameni sunt gata sa faca orice pentru a ajunge in Uniunea Europeana, manati de disperare. Si la fel ca la Calais, o bariera, sau un zid, nu e o solutie care sa-i poata opri pe oameni.
La cateva sute de metri de granita, mii de refugiati ajunsi in Macedonia se adapostesc intr-o gara transformata in tabara pentru cei originari din Siria. Unii se afla acolo de cateva zile, dar, pentru toti, e doar inca o etapa pe drumul spre tarile bogate din nordul continentului, unde spera sa inceapa o noua viata.
Toate autobuzele si trenurile care se indreapta spre Serbia sunt luate cu asalt. Iar mai departe, odata cu Ungaria, incepe teritoriul Uniunii Europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, italia, imigranti, macedonia, libia, sirieni,
Dată publicare:
23-08-2015 09:23