Scene apocaliptice în Gaza. Occidentul presează Israelul să protejeze civilii rămași captivi în spitalele din enclavă

×
Codul embed a fost copiat

Israelul face față unei presiuni internaționale sporite pentru protejarea civililor prinși în spitalele din Gaza. Directorul celui mai mare spital de acolo spune că cel puțin 179 de cadavre ar fi fost înhumate, într-o groapă comună.

Iar președintele american Joe Biden a cerut guvernului de la Tel Aviv să dea dovadă de maximă precauție pentru a proteja miile de pacienți, personal medical și refugiați blocați în interior. Însă, israelienii consideră spitalul o ascunzătoare strategică a Hamas.

Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

Spitalul Al-Shifa se transforma într-un cimitir, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, după ce au apărut imagini cu stive de cadavre, atât în interior, cât și în curte. Trupurile nu pot fi evacuate și îngropate, pentru că unitatea medicală este încercuită de tancuri și de lunetiști israelieni.

Zeci de bebeluși prematuri și 45 de pacienți cu probleme renale care necesită dializă nu pot fi tratați corespunzător din cauza lipsei de energie, afirmă ONU.

Citește și
netanyahu victime gaza
Netanyahu nu are milă de civilii uciși de atacurile armatei sale în Gaza: „Sunt victime colaterale”
Furie la Viena, după anunțul că România și Bulgaria ar putea intra în „Air Schengen”: „Este trădare! Cât de proști cred Nehammer și Karner că sunt austriecii?”

Iar armata israeliana susține că se află "în procesul de coordonare a transferului de incubatoare de la un spital din Israel către Fâșia Gaza". Dar ce este cu adevărat dramatic este lipsa de combustibil pentru generatoarele electrice.

Jonathan Conricus, purt. de cuv. armata israliană: „Spitalul Al-Shifa este un centru militar al grupării Hamas. Acesta este singurul interes pe care îl avem în zona Al-Shifa”.

Și alte spitale sunt prinse de linia întâi a frontului din Gaza. Aceste imagini surprind teroriști Hamas atacand forțele israeliene de pe treptele de la intrarea în spitalul Al Quds. Unul dintre militanți are pe umăr un lansator de rachete.

Liderii occidentali cer Israelului reținere și mai multă protecție pentru spitalele din Gaza și pentru populația civilă.

Teroriștii Hamas și capacitățile lor de a lansa atacuri sunt ținte legitime, subliniază Casa Albă, dar situația de la spitalul Al-Shifa, în care se mai află sute de pacienți și refugiați, este problematică.

Joe Biden, președintele SUA: „Sper și mă aștept la o acțiune mai puțin invazivă asupra spitalului. Spitalul trebuie să fie protejat”.

Jurnaliștii occidentali care însoțesc trupele israeliene adanc în partea de nord a Fâșiei Gaza descoperă un peisaj apocaliptic.

Nic Robertson, CNN: „Nu e nici urmă de civili aici. Soldații ne spun că au găsit lansatoare de grenade inclusiv în magazine, de unde se trăgea asupra lor”.

Într-o zonă de lupte se află și spitalul de copii Rentisi, între timp complet evacuat.

Nic Robertson, CNN: „Ne aflăm într-o zonă de lupte active, puteți auzi schimburile de focuri. Forțele israliene încă sunt în proces de securizare a zonei. Trebuie să ne ferim puțin, pentru că se trage în apropiere”.

Gen. de brigadă Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului: „Ne aflăm într-un punct situat între spital, o școală și locuința unui terorist Hamas. Pe aici era intrarea în tunel, o trapă care se deschide din podea”.

Gen. de brigadă Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului:Panoul solar de pe terasă furniza electricitate direct în tunel. Am introdus un robot în tunel, iar acesta a dat de o ușă masivă care duce către spital”.

Israelienii spun că la sfârșitul săptămânii trecute au creat un coridor securizat pentru evacuarea tuturor pacienților din spitalul Rentisi.

O rețea de coridoare subterane duce către mai multe încăperi în care par să se fi adăpostit cei din Hamas. Cu tot cu arsenalul de luptă.

Gen. de brigadă Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului: „Am găsit material explozibil. Acestea sunt veste cu explozibil, pe care teroriștii le-ar fi purtat urmând să sara în aer în fața soldaților, în spital, printre pacienți. Sunt și grenade de mână, puști Kalashnikov, RPG-uri (lansatoare de grenade)”.

În același subsol au fost descoperite indicii despre prezența unora dintre cei 240 de israelieni luati ostatici de Hamas.

Potrivit Qatarului, care mediază negocierile, gruparea Hamas s-ar fi declarat dispusă să elibereze 70 de ostatici, femei și copii, în schimbul unui armistițiu de 5 zile.

Pe de altă parte, Israelul a confirmat moartea unei tinere femei soldat, în vârstă de 19 ani, ținută captivă în Gaza, asta după ce Hamas a difuzat imagini cu ea. Răpitorii susțin că ar fi fost ucisă într-un raid israelian. În comunicatul armatei israeliene nu sunt, însă, comentarii în privința circumstanțelor morții tinerei.

Au păstrat un moment de reculegere în memoria ei și familiile celor 240 de ostatici deținuți de Hamas.

Familiile ostaticilor au luat parte la un mars de protest de la Tel Aviv la Ierusalim.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Un ministru israelian extremist sfătuiește palestinienii din Gaza să emigreze voluntar. „Este soluţia umanitară corectă”
Un ministru israelian extremist sfătuiește palestinienii din Gaza să emigreze voluntar. „Este soluţia umanitară corectă”

Ministrul de finanţe israelian, Bezalel Smotrich, a declarat marţi că Fâşia Gaza nu va putea supravieţui ca entitate independentă şi ar fi mai bine ca palestinienii de acolo să plece în alte ţări, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Netanyahu nu are milă de civilii uciși de atacurile armatei sale în Gaza: „Sunt victime colaterale”
Netanyahu nu are milă de civilii uciși de atacurile armatei sale în Gaza: „Sunt victime colaterale”

Premierul Israeului, Benjamin Netanyahu, a catalogat acuzația ONU de crime de război „o porcărie” și a spus despre civilii uciși de bombardamente în Gaza că sunt „victime colaterale”.

Armata israeliană anunță că a preluat controlul asupra instituţiilor Hamas din Gaza
Armata israeliană anunță că a preluat controlul asupra instituţiilor Hamas din Gaza

Armata israeliană a anunţat marţi că a preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale ale mişcării islamiste palestiniene Hamas în oraşul Gaza, inclusiv asupra Parlamentului şi clădirilor guvernului şi poliţiei, informează AFP.

Recomandări
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen.
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen. "Mingea este în terenul CE"

Vești importante pentru România. Austria a anunțatat ce condiții are pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea țării noastre în Schengen. "Mingea este în terenul Comisiei Europene", au spus austriecii. 

 

Ministerele care primesc în plus bani de la buget în 2024. De unde se ia, unde se dă
Ministerele care primesc în plus bani de la buget în 2024. De unde se ia, unde se dă

Bani în plus la bugetul pe 2024 vor primi mai multe ministere, în timp ce sume importante se vor tăia de la altele. Marcel Ciolacu se angajează să țină deficitul bugetar sub 5%, mai puțin cu jumătate de punct procentual față de acest an.

Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”
Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”

Primii miniștri ai Spaniei, Belgiei, Irlandei și Maltei au cerut președintelui Consiliului European Charles Michel să aibă o „dezbatere serioasă” în această săptămână despre conflictul Israel-Hamas din Gaza, potrivit unei scrisori văzute de POLITICO.