Scenariile Moscovei, dupa asasinarea lui Boris Nemtov: ''Este suta la suta o provocare de natura politica''

Ultima actualizare: 04-03-2015 07:01

Vladimir Putin a promis ca va face totul pentru a-i gasi si pedepsi pe asasinii opozantului Boris Nemtov. 

Dar in timp ce opozitia acuza autoritatile ca sunt vinovate macar indirect de crima, aliatii Kremlinului incearca sa gaseasca tot felul de alte explicatii. Teza care incepe sa se impuna este ca adversarii Kremlinului - opozitia sau poate Occidentul - au comis asasinatul ca sa destabilizeze regimul lui Putin.

Asasinarea lui Boris Nemtov a dat nastere unei multitudini de scenarii la Moscova. Televiziunea de stat a dezvaluit ca Nemtov primise amenintari pentru pozitia luata dupa atacul de la Charlie Hebdo, sugerand ca acesta ar putea fi motivul crimei. O alta televiziune, privata, dar apropiata de Kremlin, crede ca explicatiile trebuie cautate in viata personala a politicianului: la momentul asasinatului, acesta se plimba impreuna Anna Duritkaia, un fotomodel ucrainean de 23 de ani. Exista chiar voci care spun ca opozitia a orchestrat asasinatul, ca sa faca guvernul sa para vinovat.

Dmitri Peskov, purtator de cuvant al Kremlinului: ''Este suta la suta o provocare de natura politica''.

Reporter: "Adica oponentii Kremlinului l-au folosit pe Nemtov drept miel de sacrificiu ca sa puna Kremlinul intr-o lumina proasta?"

Dmitri Peskov, purtator de cuvant al Kremlinului: ''Da, este posibil sa fi fost asa''.

Alti aliati ai Kremlinului arata cu degetul spre afacerile lui Nemtov si activitatea lui de fost guvernator regional.

Vladimir Jirinovski, deputat rus: ''Mobilul crimei are legatura cu Boris. Stiu ca la Nijni Novgorod sunt oameni nemultumiti de afacerile lui''.

Singura ipoteza ignorata pare sa fie tocmai activitatea sa de lider vocal al opozitiei. Nemtov critica dur interventia rusa in Ucraina si coruptia regimului Putin. Intr-un interviu acordat in 2009 Stirilor ProTV, dezvaluia ce ar trebui sa stie un om de afaceri strain cind se indreapta spre Federatia Rusa.

BN: "Rusia e pe locul 147 in topul tarilor corupte. De aceea, pentru straini e foarte greu sa inceapa afaceri fara mita.

Reporter: "Cum functioneaza? Trebuie sa dai mita la nivel inalt, mediu?"

BN: "Peste tot. De la Kremlin la gradinita, peste tot. Coruptia nu este o problema, este insusi sistemul".

Analistii spun ca Nemtov nu reprezenta o amenintare politica reala pentru Putin. Insa presedintele e inconjurat de oameni care il divinizeaza si pe care i-ar fi putut deranja criticile lui Nemtov.

Aleksandr Zaldostanov, presedintele clubului "Lupii noptii": "Cred ca Vladimir Putin e un dar de la Dumnezeu pentru noi. Dupa atatia ani, avem un presedinte cu care nu ne e rusine. Trebuie sa-l ajutam si sa-l sprijinim".

Un exemplu este cel mai mare club de motociclisti din Rusia, "Lupii noptii". Membrii sai au fost in prima linie la invazia din Crimeea si recunosc ca lupta alaturi de separatisti la Donetsk si Luhansk.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO