L-au criticat pe Vladimir Putin si au fost ucisi. Lista celor care au murit dupa ce l-au atacat pe presedintele Rusiei

Vladimir Putin

Asasinarea liderului opozitiei ruse Boris Nemtov, in noaptea de vineri spre sambata, la Moscova, este ultima dintr-o serie de crime comise in ultimii ani si care au vizat critici ai Kremlinului.

Boris Nemtov, in varsta de 55 de ani si o figura carismatica a politicii ruse, s-a remarcat in timpul fostului presedinte rus Boris Eltin si a devenit un critic inversunat al presedintelui Vladimir Putin. El a fost impuscat mortal de persoane necunoscute, in noaptea de vineri spre sambata, in apropierea Kremlinului.

"Aceasta este una dintre ultimele asasinari ale unor persoane care au criticat autoritatile din Rusia in ultimii ani. Nu stim, bineinteles, cine a facut acest lucru sau de ce, dar cu siguranta va trimite un mesaj ingrozitor persoanelor care lupta pentru aceeasi cauza pentru care a luptat Nemtov", remarca reporterul New York Times Peter Baker, pentru CNN.

Jurnalistul considera ca este posibil ca aceasta crima sa nu aiba totusi o conexiune politica: "In Rusia exista mai multe niveluri, lucruri pe care nu le vedem. Nu putem exclude (un motiv despre care noi nu stim). Dar chiar daca nu este o lovitura politica, acest asasinat are ramificatii politice puternice”.

Asasinarea liderului opozitiei ruse este ultima dintr-o serie de crime comise in ultimii ani si care au vizat critici ai presedintelui rus Vladimir Putin, unii dintre acestia fiind ucisi cu cruzime. Unul dintre cele mai proeminente astfel de asasinate a fost cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, la 7 octombrie 2006, chiar in ziua in care Vladimir Putin sarbatorea implinirea a 54 de ani.

Citește și
Boris Nemtov
Cine a fost Boris Nemtov, adversarul lui Putin. Ce a declarat intr-un interviu la radio, chiar inainte sa fie ucis
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Politkovskaia, unul dintre putinii jurnalisti rusi care au denuntat abuzurile din timpul si de dupa razboiul din Cecenia, a fost ucisa in holul cladirii din Moscova in care locuia. Ea lucra pentru publicatia Novaia Gazeta.

Organizatorul si executantul asasinarii jurnalistei Anna Politovskaia au fost condamnati in iunie 2014 la inchisoare pe viata de un tribunal din Moscova, in timp ce trei dintre complicii acestora au primit pedepse cuprinse intre 12 si 20 de ani de inchisoare. Rustam Mahmudov a fost declarat vinovat ca a tras asupra jurnalistei in momentul intrarii in imobilul in care locuia, in timp ce Lom-Ali Gaitukaev, unchiul asasinului, a fost identificat drept organizatorul atentatului. De asemenea, tribunalul l-a condamnat la 20 de ani de inchisoare pe politistul Serghei Hagikurbanov, gasit vinovat pentru participare la pregatirea asasinatului. Cei doi frati ai atacatorului, Ibragim si Djabrail Mahmudov, acuzati ca au supravegheat-o pe Anna Politovskaia si l-au avertizat pe fratele lor in momentul sosirii, au primit pedepse de 12, respectiv 14 ani de inchisoare. Ancheta nu a reusit insa identificarea unor eventuale persoane care sa fi comandat asasinatul.

Asasinarea jurnalistei a fost urmata de alte crime.

In noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, un transfug din serviciile secrete ruse (FSB) care colabora cu serviciul britanic de informatii externe MI6, a murit la Londra, la varsta de 43 de ani, dupa ce a fost otravit cu poloniu-210, o substanta radioactiva extrem de toxica si aproape nedectabila. El a fost prima victima a unui "asasinat radioactiv".

Intr-o scrisoare sfasietoare si plina de furie, redactata pe patul de moarte, Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Putin ca a ordonat asasinarea sa, o acuzatie pe care Kremlinul a respins-o de fiecare data. "Puteti reusi sa reduceti la tacere un om, dar nemultumirea protestelor din intreaga lume va va rasuna in urechi tot restul vietii, domnule Putin", le-a dictat el politistilor care au venit sa ii ia depozitia.

La doi ani dupa asasinarea Annei Politkovskaia, jurnalistul rus Mihail Beketov a fost victima unei agresiuni violente, in urma careia a devenit hemiplegic, dupa mai multe luni petrecute in coma, avand amputate cateva degete si un picior si fiind incapabil sa vorbeasca. Redactor-sef al unei publicatii din Himki, un oras de la periferia moscovita, Beketov, care a lansat o serie de acuzatii de coruptie la adresa proiectului controversat de construire a unei autostrazi, aparat de administratia locala, a decedat in aprilie 2013, la varsta de 55 de ani.

In ianuarie 2009, avocatul Stanislav Markelov, in varsta de 34 de ani, si jurnalista Anastasia Baburova, in varsta de 25 de ani, care lucra pentru bisaptamanalul Novaia Gazeta, au fost impuscati mortal in centrul capitalei ruse.

Stanislav Markelov a fost ucis imediat dupa ce a denuntat intr-o conferinta de presa eliberarea fostului colonel rus Iuri Budanov, condamnat la zece ani de inchisoare, in 2003, pentru ca sugrumase o tanara de origine cecena in varsta de 18 ani. Jurnalista a fost ranita in timp ce incerca sa il opreasca pe agresor si a murit la spital. Ea era stagiara la Novaia Gazeta, pentru care a lucrat si Anna Politkovskaia, si scrisese numeroase articole vizand problemele de rasism si ultranationalism din Rusia.

Intr-un interviu acordat in martie 2009, presedintele rus de atunci Dmitri Medvedev recunostea ca in Rusia au loc asasinate politice, in urma mai multor crime neelucidate comise la Moscova, ale caror victime au fost mai multi jurnalisti. "Nu cred ca este vorba in toate cazurile de actiuni politice. Dar in unele situatii este posibil sa fie vorba despre razbunare politica, sunt absolut sigur", afirma el. In iulie 2009, Natalia Estemirova, care reprezenta organizatia neguvernamentala Memorial in Cecenia si lupta impotriva abuzurilor comise de autoritatile acestei republici instabile din Caucazul de Nord, a fost rapita si ucisa in Caucazul rusesc.

Trupul Nataliei Estemirova a fost gasit intr-o padure din apropiere de Nazran, principalul oras din Ingusetia, cu urme de gloante. Aceasta era o apropiata a jurnalistei Anna Politkovskaia si unul dintre putinii critici ai executiilor din Cecenia in timpul celor doua conflicte intre fortele separatiste si armata rusa, dupa dezmembrarea URSS.

Dupa o perioada de acalmie, in martie 2013, opozantul rus Boris Berezovski, in varsta de 67 de ani, care era exilat in capitala britanica din 2000, a fost gasit mort in resedinta sa din Ascot, un oras situat la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de Londra. in urma autopsiei s-a stabilit ca probabila cauza a mortii este spanzurarea, iar medicul legist nu a gasit nicio urma de agresiune. Apropiati ai lui Berezovski au sustinut insa ca suspecteaza ca a fost vorba despre un asasinat.

Fosta eminenta gri a Kremlinului in timpul lui Boris Eltin, cazut in dizgratie odata cu preluarea puterii de catre Vladimir Putin, Berezovski obtinuse statutul de refugiat politic in Marea Britanie in 2003. Moscova a cerut Londrei in mai multe randuri, dar fara succes, extradarea acestui om de afaceri controversat, inculpat in Rusia pentru ca a facut apel la o lovitura de stat. El era vizat de numeroase anchete in Rusia, ultima datand din mai, dupa ce le-a propus o recompensa celor care "il vor aresta pe periculosul criminal Putin".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Opinia publica internationala, socata dupa uciderea lui Boris Nemtov. Reactia ministrului de Externe Bogdan Aurescu
Opinia publica internationala, socata dupa uciderea lui Boris Nemtov. Reactia ministrului de Externe Bogdan Aurescu

Uciderea liderului opozitiei ruse Boris Nemtov a provocat un val de soc atat in Rusia, cat si in opinia publica internationala.

Cine a fost Boris Nemtov, adversarul lui Putin. Ce a declarat intr-un interviu la radio, chiar inainte sa fie ucis
Cine a fost Boris Nemtov, adversarul lui Putin. Ce a declarat intr-un interviu la radio, chiar inainte sa fie ucis

Boris Nemtov, care a fost impuscat mortal la Moscova la varsta de 55 de ani, a fost o figura carismatica a politicii ruse, un reformator liberator care s-a remarcat in timpul lui Boris Eltin si care a devenit un critic inversunat al lui Vladimir Putin.

Boris Nemtov, cel mai mare adversar al lui Putin, a fost asasinat. Care sunt ipotezele analizate de anchetatori
Boris Nemtov, cel mai mare adversar al lui Putin, a fost asasinat. Care sunt ipotezele analizate de anchetatori

Carismaticul lider al opozitiei ruse, Boris Nemtov, un critic vehement al presedintelui Vladimir Putin, a fost impuscat mortal in noaptea de vineri spre sambata in apropierea Kremlinului, cu o zi inaintea unui protest antiguvernamental.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.