Opinia publica internationala, socata dupa uciderea lui Boris Nemtov. Reactia ministrului de Externe Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu

Uciderea liderului opozitiei ruse Boris Nemtov a provocat un val de soc atat in Rusia, cat si in opinia publica internationala.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Presa rusa a anuntat ca opozantul a fost impuscat de patru ori in jurul orei locale 23.15 pe podul Bolsoi Moskvoretki, situat in apropierea Kremlinului, de catre un "atactor necunoscut" aflat intr-o masina alba. Uciderea politicianului rus a avut loc la scurt timp dupa o interventie a sa la postul de radio Ecoul Moscovei, in care le cerea cetatenilor rusi sa participe la mitingul de duminica impotriva razboiului din Ucraina.

Cu cateva ore inainte de a fi ucis, Nemtov luase cina la un restaurant din interiorul faimoaselor galerii comerciale GUM din Piata Rosie, impreuna cu femeia cu care era atunci cand a fost impuscat. Aceasta din urma a fost identificata ulterior de politie ca fiind modelul Anna Duritkaia, in varsta de 23 de ani. Potrivit lui Duritkaia, cei doi au plecat sa se plimbe in jurul orei 23.00 (22.00 ora Romaniei).

Informat imediat in legatura cu acest asasinat, presedintele rus Vladimir Putin a cerut sefului Comitetului rus de Ancheta, Ministerului de Interne si Serviciului Federal de Securitate sa formeze un grup de ancheta pentru elucidarea circumstantelor in care a avut loc aceasta crima, despre care a afirmat ca are "toate atributele unui asasinat la comanda si o natura absolut provocatoare", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul oficial al Kremlinului.

Citește și
Boris Nemtov
Boris Nemtov, cel mai mare adversar al lui Putin, a fost asasinat. Care sunt ipotezele analizate de anchetatori
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Putin a transmis, de asemenea, condoleante familiei si prietenilor defunctului, inclusiv mamei acestuia, Dina Eidman. "Va rog sa acceptati condoleantele mele profunde in legatura cu aceasta pierdere ireparabila. impartasesc sincer durerea dumneavoastra", i-a scris el mamei lui Nemtov.

"Boris Nemtov si-a lasat amprenta asupra istoriei Rusiei, asupra politicii si vietii publice. El a ocupat functii importante in vremuri dificile de tranzitie. El si-a exprimat intodeauna in mod deschis si onest viziunile", a adaugat Putin.

Prima reactie a UE fata de asasinarea lui Nemtov a venit pe Twitter din partea ministrului de Externe din Lituania, care detine in prezent presedintia UE. "Vesti ingrozitoare ... condoleante familiei, Rusia trebuie sa desfasoare o ancheta rapida si impartiala, sa ofere raspunsuri", a scris Edgars Rinkevics, relateaza publicatia electronica EUObserver.

Zygimantas Pavilionis, ambasadorul Lituaniei in Statele Unite a fost si mai vehement. "Este timpul ca poporul rus sa se trezeasca si sa isi apere demnitatea. #UcigasulPutin pregateste Rusia pentru regimul totalitar. Drumul spre iad. RIP Nemtov", a scris el pe Twitter.

La randul sau, presedintele american Barack Obama a cerut o "ancheta prompta, impartiala si transparenta cu privire la circumstantele uciderii" lui Nemtov. El l-a descris pe acesta din urma drept un "aparator neobosit al tarii sale, care voia pentru concetatenii sai drepturile pe care le au toate popoarele".

Presedintele francez, Francois Hollande, a denuntat odioasa asasinare a lui Boris Nemtov, prezentand condoleante familiei si apropiatilor acestuia, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat sambata ca este "socata de crima devianta" a liderului opozitiei ruse si i-a cerut presedintelui Vladimir Putin sa se "asigure ca aceasta este investigata si ca cei care au comis-o vor fi adusi in fata justitiei", transmite Deutsche Welle.

Un purtator de cuvant al Ministerului britanic de Externe s-a declarat "socat si intristat de vestea" mortii lui Nemtov. "Deplangem acest act criminal. Cei responsabili trebuie adusi in fata justitiei. Vom continua sa urmarim situatia indeaproape", a declarat el.

La randul sau, premierul David Cameron a cerut ca uciderea lui Nemtov sa fie "investigata deplin, rapid si transparent".

"Sunt profund socat de impuscarea la Moscova a lui Boris Nemtov, un interlocutor de multa vreme al Consiliului Europei si o voce puternica si clara a opozitiei din Rusia", a afirmat Anne Brasseur, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, intr-un comunicat oficial.

Socat si intristat de moartea politicianului rus s-a declarat si secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. "Aceasta crima politica este un semn al climatului de ura si intoleranta care se dezvolta in multe parti din Europa in prezent, inclusiv Rusia", se arata intr-un comunicat oficial al Consiliului. "Trebuie sa ne alaturam fortele pentru a opri aceasta evolutie periculoasa", adauga textul, cerand aducerea in fata justitiei a responsabililor pentru acest asasinat.

Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a postat un mesaj pe contul oficial de Twitter al ministerului, in care si-a exprimat indignarea si ingrijorarea fata de "uciderea brutala a activistului politic rus" Boris Nemtov, subliniind totodata necesitatea unei anchete corecte si rapide.

Bulgaria a condamnat puternic uciderea opozantului rus, transmitand condoleante familiei acestuia, se arata intr-un comunicat al Ministerului bulgar de Externe, citat de site-ul Novinite.com.

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, citat de Interfax, a declarat ca aceasta crima ar putea fi o provocare menita sa "destabilizeze situatia din tara, sa alimenteze confruntarea" cu Occidentul.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko l-a calificat pe Nemtov drept un "pod" de legatura intre Ucraina si Rusia. "Focul de arma al asasinilor l-au distrus. Cred ca nu este un accident", a declarat el.

Congresmenul american John McCain, fost candidat la presedintie din partea republicanilor, a afirmat intr-un comunicat ca asasinarea lui Nemtov este o urmare a "mediului de impunitate pe care Vladimir Putin l-a creat in Rusia, unde oamenii sunt persecutati si atacati in mod frecvent din cauza credintelor lor, inclusiv de catre Guvernul rus, si nimeni nu este tras vreodata la raspundere".

La randul sau, premierul canadian Stephen Harper s-a declarat "socat si intristat sa afle despre uciderea la Moscova a lui Boris Nemtov, o personalitate a opozitiei ruse si fost vicepremier".

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Cine a fost Boris Nemtov, adversarul lui Putin. Ce a declarat intr-un interviu la radio, chiar inainte sa fie ucis
Cine a fost Boris Nemtov, adversarul lui Putin. Ce a declarat intr-un interviu la radio, chiar inainte sa fie ucis

Boris Nemtov, care a fost impuscat mortal la Moscova la varsta de 55 de ani, a fost o figura carismatica a politicii ruse, un reformator liberator care s-a remarcat in timpul lui Boris Eltin si care a devenit un critic inversunat al lui Vladimir Putin.

Boris Nemtov, cel mai mare adversar al lui Putin, a fost asasinat. Care sunt ipotezele analizate de anchetatori
Boris Nemtov, cel mai mare adversar al lui Putin, a fost asasinat. Care sunt ipotezele analizate de anchetatori

Carismaticul lider al opozitiei ruse, Boris Nemtov, un critic vehement al presedintelui Vladimir Putin, a fost impuscat mortal in noaptea de vineri spre sambata in apropierea Kremlinului, cu o zi inaintea unui protest antiguvernamental.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.