Operațiunea ”Gheare de Vultur”. Turcia i-a atacat aerian și terestru pe kurzii din Irak

Ultima actualizare: 17-06-2020 15:31
tancuri Turcia
Getty

Turcia a lansat miercuri o ofensivă militară aeriană și terestră împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului, într-o acțiune care ar putea crește tensiunea cu guvernul de la Bagdad.

 

Potrivit AFP, Ministerul Apărării a declarat că echipele de „comando” s-au deplasat în sprijinul dronelor și elicopterelor, după un bombardament cu lansatoare de rachete și arme de artilerie care au lovit peste 150 de ținte.

De asemenea, operațiunea, care a fost supranumită "Claw-Tiger" (”Gheare de Vultur”, în traducere), a avut loc după o "recentă ascensiune a atacurilor asupra secțiilor noastre de poliție și bazelor militare" din apropierea frontierei irakiene.

Turcia a efectuat atacuri aeriene la începutul acestei săptămâni care au atras un răspuns furios din partea Irakului, care le-a etichetat „o încălcare a suveranității”.

Armata turcă desfășoară în mod regulat operațiuni împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din sud-estul Turciei și bazele sale de la graniță.

Operațiunea de duminică seara avut loc raiduri în teritoriile irakiene de nord din Kandil, Sinjar și Hakurk.

„Dreptul natural”

Purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan a apărat acțiunile Turciei. "Turcia își continuă lupta eficientă împotriva terorii folosindu-și drepturile pe baza dreptului internațional", a spus Omer Celik pe Twitter.

"Este cel mai natural drept și datoria noastră să luptăm împotriva teroriștilor care ne atacă frontierele, cetățenii și forțele de securitate."

PKK, care a luptat împotriva statului turc din 1984, este interzis de Ankara și aliații occidentali, care îl consideră grup terorist.

Zeci de mii de oameni au fost uciși în timpul violențelor. Bazele PKK nu sunt autorizate în mod explicit, dar sunt tolerate de o administrație kurdă autonomă din nordul Irakului.

Irakul l-a chemat pe trimisul Turciei de la Bagdad, Fatih Yildiz, din cauza atacurilor de duminică seară.

Ambasadorul a precizat pe Twitter că a informat oficialii irakieni că Turcia va „lupta cu PKK-ul oriunde s-ar afla”, dacă Irakul nu „va face niciun demers” pentru a înlătura prezența PKK.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO