Scandalul Associated Press. Republicanii cer demisia procurorului general al Americii
Procurorul general american Eric Holder trebuie sa demisioneze din cauza scandalului declansat de monitorizarea telefoanelor jurnalistilor Associated Press - sustine Reince Priebus, presedintele Consiliului national de conducere al Partidului Republican.
"Libertatea presei este un drept esential intr-o societate libera. Primul Amendament constitutional nu doar recomanda Guvernului federal sa respecte liberetatea presei, ci il obliga", a spus Priebus, citat de site-ul Politico.com.
"Prin permisiunea acordata de emitere a unui mandat secret in scopul spionarii jurnalistilor de la Associated Press, procurorul general Eric Holder a incalcat Primul Amendament si juramantul facut de respectare a Constitutiei", a spus liderul Partidului Republican, cerand demisia secretarului Justitiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In schimb, procurorul general Eric Holder a explicat marti dupa-amiaza ca autoritatile din SUA au decis monitorizarea convorbirilor telefonice ale agentiei Associated Press pentru ca era un caz "foarte grav", care expunea riscurilor "cetateni americani", fiind vorba de informatii despre un complot al retelei Al-Qaida.
"A fost vorba de scurgeri de informatii privind un presupus complot orchestrat de reteaua terorista Al-Qaida, o situatie dintre cele mai grave, daca nu cea mai grava de cand lucrez in justitia americana, din anul 1976", a explicat secretarul american al Justitiei.
Agentia de presa americana Associated Press (AP) a denuntat o "intruziune masiva si fara precedent" a Departamentului Justitiei, care a confiscat registre cu date privind conversatii telefonice efectuate de aproximativ 100 de jurnalisti AP. Datele au fost obtinute de procurori, la inceputul acestui an, de la companii de telefonie si vizeaza convorbirile telefonice efectuate de jurnalisti AP in perioada aprilie - mai 2012. Procurorii au recurs in mod legal la solicitarea registrelor de apeluri pentru depistarea unei surse care a dezvaluit informatii despre dejucarea unui complot terorist organizat de o celula Al-Qaida din Yemen. Datele colectate vizeaza in principal linii telefonice ale sediilor agentiei AP din New York, Washington DC si Hartford (statul Connecticut).
Potrivit CNN, mandatul de colectare a datelor privind registrele de apeluri a fost emis de procurorul general adjunct James Cole, dat fiind ca procurorul general Eric Holder s-a recuzat.
Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Eric Holder, directorul AP Gary Pruitt a denuntat "o intruziune masiva si fara precedent" in activitatile unei companii media, explicand ca ancheta ar viza un material jurnalistic publicat in mai anul trecut despre "o operatiune CIA in Yemen care a impiedicat, in primavara anului 2012, un complot al organizatiei Al-Qaida ce avea ca scop detonarea unei bombe intr-un avion cu destinatia Statele Unite".