Scandal in SUA. Telefoanele jurnalistilor Associated Press au fost ascultate doua luni de zile
Agentia de presa americana Associated Press (AP) a denuntat luni o "intruziune masiva si fara precedent" a Departamentului Justitiei din SUA , care ar fi monitorizat in secret, 2 luni, desfasuratoarele telefonice ale agentiei si ale unor jurnalisti.
Agentia a anuntat ca i-a trimis o scrisoare secretarului Justitiei Eric Holder, in care afirma ca nu exista "nicio justificare posibila pentru o astfel de colectare de comunicatii telefonice".
Directorul agentiei, Gary Pruitt, condamna in aceasta scrisoare "o intruziune masiva si fara precedent (...) in activitati de strangere de informatii ale Associated Press".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Intr-o stire, agentia precizeaza ca datele telefonice stranse fara stirea sa se refera la un articol publicat in mai 2012 in legatura cu o "operatiune a CIA in Yemen, care a impiedicat in primavara lui 2012 un complot al Al-Qaida ce avea ca scop detonarea unei bombe intr-un avion cu destinatia Statele Unite".
Gary Pruitt afirma in scrisoare ca apelurile vizate acopera o perioada de doua luni, la inceputul lui 2012, pe 20 de linii telefonice, fixe si mobile, atribuite agentiei sau jurnalistilor sai. Pruitt a afirmat ca agentia analizeaza posibilitatile de actionare in justitie si a cerut departamentului sa trimita agentiei datele si sa distruga orice copie.
Intr-un comunicat trimis AFP, secretarul Justitiei nu raspunde acestor acuzatii dar, afirma ca respecta un anumit numar de legi in vigoare atunci cand cauta date sau alte informatii provenind de la organizatii de presa.
"Aceste reglementari ne impun sa incercam sa ne obtinem informatiile prin toate mijloacele posibile (...) inainte de a recurge la o cerere formala" care sa autorizeze confiscarea datelor, afirma comunicatul.
"Trebuie sa avertizam organizatia inainte doar daca aceasta nu prezinta o amenintare importanta pentru integritatea anchetei", continua el.
Administratia presedintelui Barack Obama s-a aratat foarte activa in urmarirea scurgerilor de informatii despre dosare confidentiale. Un fost agent al CIA, John Kiriakou, a fost condamnat in ianuarie la doi ani si jumatate de inchisoare pentru ca a dezvaluit numele unui agent secret implicat in interogatorii sensibile cu presupusi membri Al-Qaida.
Casa Alba a raspuns totusi ca "nu stie" de astfel de demersuri privind AP. "Nu suntem implicati in deciziile luate in legatura cu anchetele penale, deoarece de aceste dosare se ocupa independent Departamentul Justitiei", a reactionat purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, Jay Carney.
Sursa: Mediafax
Etichete: SUA, justitie, media, telefon, jurnalisti, associated press, jurnalism,
Dată publicare:
14-05-2013 09:09