Scandal marca BBC. Postul TV, acuzat ca a pus in pericol studenti pentru a filma in Coreea de Nord
Televiziunea britanica BBC este acum in centrul unui scandal din cauza unei emisiuni, "Panorama", care a fost filmata in secret in Coreea de Nord cu ajutorul unor studenti ai Universitatii Economice din Londra.
Potrivit BBC News, 3 jurnalisti de la BBC au insotit 10 studenti intr-o calatorie in Coreea de Nord, unde au petrecut impreuna opt zile. Conducerea Universitatii si liga studentilor au cerut companiei sa nu difuzeze aceasta editie a emisiunii "Panorama". Cu toate acestea, BBC insista asupra faptului ca editia respectiva este de interes public, iar programul va fi difuzat.
Alex Peters-Day, reprezentant al ligii studentilor sustine ca emisiunea nu ar trebui difuzata deoarece colegii sai au fost mintiti si nu si-au dat consimtamantul pentru asa ceva. Insa directorul de programe al BBC, Ceri Thomas, afirma ca guvernul Coreei de Nord este singura parte care a fost inselata de televiziune. "Datoria noastra este sa oferim informatii cat mai multe dintr-o astfel de calatorie. Au fost 10 studenti. I-am anuntat ca va exista un jurnalist printre ei si ca, daca va fi descoperit, ar putea fi arestat si inchis de autoritatile nord-coreene", a spus el.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Noua dintre studenti au varste cuprinse intre 21 si 28 de ani, iar unul are 18 ani. Liga studentilor afirma insa ca nu li s-a spus faptul ca se va ascunde printre ei o echipa 3 jurnalisti, care va filma un documentar. Reportajul "Coreea de Nord clandestina" urmeaza sa fie difuzat intr-un context politic international tensionat, din cauza intentiei Phenianului de a testa un echipament nuclear.
Jurnalistul britanic John Sweeney a petrecut 8 zile in aceasta tara impreuna cu sotia sa si un cameraman. El recunoaste faptul ca studentilor li s-a spus ca va exista un singur jurnalist printre ei, insa cand au ajuns in Beijing (de unde urmau sa zboare catre Phenian), i-a anuntat ca vor fi 3 ziaristi de la BBC.El a declarat ca regimul din Coreea de Nord este "unul dintre cele mai opresive de pe planeta, care ameninta Peninsula Coreei cu un razboi nuclear". Prin urmare, "argumentele interesului public" pentru realizarea unui astfel de documentar sunt "coplesitoare". Sweeney a mai precizat ca trei dintre studenti au cerut ca imaginea lor sa fie protejata, prin blurarea video a chipurilor.
Mai mult decat atat, conducerea scolii acuza BBC News ca s-a folosit de acesti studenti ca de niste "scuturi umane" pentru a patrunde in Coreea de Nord, punandu-i astfel in pericol pe tinerii respectivi.
Reportajul "Coreea de Nord clandestin" va fi difuat luni, 15 aprilie, pe postul BBC One si in reluare pe BBC World News in weekendul 20-21 aprilie.