Scandal urias in Brazilia. Fostul presedinte, acuzat de coruptie, a fost numit in Guvern pentru a-l proteja de justitie
Brazilieni nemultumiti au manifestat miercuri seara in fata presedintiei tarii, la Brasilia, si la Sao Paolo.
Oamenii sunt scandalizati dupa publicarea unei inregistrari judiciare a unei conversatii compromitatoare intre presedinta Dilma Rousseff si fostul presedinte Luiz Inacio Lula da Silva, numit in cursul zilei in guvern, transmite AFP, citata de Agerpres.
In aceasta inregistrare facuta miercuri dimineata de politia judiciara, presedinta il apeleaza pe Lula pe telefonul acestuia pus sub ascultare pentru a-i spune ca ii va trimite un "decret oficial" de numire in functie pentru "a-l folosi la nevoie".
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Acest fragment a fost amplu interpretat ca o confirmare ca unul dintre obiectivele numirii lui Lula in guvern a fost de a-l proteja impotriva unei eventuale plasari iminente in arest in cadrul scandalului de coruptie Petrobras.
Dilma Rousseff si Luiz Lula
Protejat de statul sau de ministru, Lula nu mai poate raspunde penal decat in fata Tribunalului Suprem Federal (TSF), insarcinat cu latura politica a afacerii.
Inregistrarea a fost facuta publica de judecatorul federal Sergio Moro, responsabil cu acest dosar, care a lansat o serie de investigatii impotriva fostului presedinte din perioada 2003-2010 pentru coruptie si spalare de bani.
Publicarea acestei inregistrari a declansat strigate de protest in Camera Deputatilor, unde reprezentantii opozitiei au huiduit furiosi cu pumnul ridicat cerand "Demisia!", precum si in Senat.
Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat spontan in fata presedintiei tarii la Brasilia pentru a cere demisia lui Lula, destituirea Dilmei Rousseff si a-si manifesta sprijinul fata de judecatorul Sergio Moro.
Un alt protest spontan a izbucnit la lasarea serii in capitala economica Sao Paolo, pe marele Bulevard Paulista, a informat un corespondent al agentiei France Presse.
"Demisia!", "Demisia!", au scandat cateva mii de manifestanti adunati in jurul impozantului zgarie-nori al puternicei Federatii a industriilor din Sao Paolo (Fiesp).
Cladirea uriasa a fost luminata in culorile nationale, verde si galben, avand inscriptia luminoasa "Impeachement acum".
Presedintia a ripostat anuntand intr-un comunicat ca vor fi luate "masuri judiciare si administrative" pentru "a repara incalcarea flagranta a legii si Constitutiei, comisa de judecatorul" Moro, fara alte precizari.
Aceasta a incercat sa convinga ca presedinta Rousseff i-a trimis lui Lula decretul de numire doar pentru a-l semna si a-i oferi astfel un caracter oficial, in masura in care el facuse cunoscut ca este posibil sa nu fie prezent la Brasilia pentru preluarea oficiala a functiei, prevazuta pentru joi.
Mai devreme in cursul zilei, guvernul anuntase ca Lula va intra in functie marti.
Peste trei milioane de brazilieni, potrivit politiei, au participat duminica la manifestatii de proportii istorice la care au cerut plecarea presedintei de stanga, vizata de o procedura de destituire.
Lula a fost numit miercuri in guvern la un rang echivalent celui de prim-ministru pentru a incerca sa o salveze pe presedinta de o procedura parlamentara de destituire, lansata impotriva ei in decembrie si pe punctul de a fi relansata in parlament.
Brazilia este zguduita de un urias scandal de coruptie politico-financiar din jurul Petrobras, ancheta declansata in 2014 scotand la iveala un sistem de trucare sistematica a pietelor intre Petrobras si subcontractorii sai, insotit de comisioane de 3% pe fiecare piata, din care o parte era varsata unor parlamentari ai coalitiei la putere.
Dilma Rousseff a fost realeasa cu dificultate la sfarsitul lui 2014, iar popularitatea ei s-a prabusit sub efectele devastatoare si conjugate ale scandalului Petrobras, recesiunii economice si unei crizei politice acute.