Scandal la Vatican. Procesul lui Paolo Gabriele, cel care l-a tradat pe Papa si i-a furat documente
Secretarul personal al lui Benedict al XVI-lea va fi chemat in calitate de martor in procesul rasunator al majordomului Papei Paolo Gabriele. Acesta este judecat pentru "furt agravant" in scandalul VatiLeaks, deschis sambata la Vatican.
Monseniorul Georg Gänswein, in varsta de 56 de ani, considerat de unii eminenta cenusie a Papei, este singurul martor citat in mai multe randuri in rechizitoriu. Superiorul ierarhic direct al majordomului Paolo Gabriele, el este cel care, alertat de catre Jandarmeria Vaticanului, l-a identificat pe Paolo in mai.
Alti martori, a caror lista a fost intocmita de catre magistrati sambata, sunt sase membri din cadrul Jandarmeriei Vaticanului si o italianca atasata serviciului Papei, Cristina Cernetti. La finalul unei audieri de peste doua ore, consacrata in special solicitarilor unor exceptii sau nulitatii, ridicate de catre avocati, magistratii au stabilit urmatoarea audiere la 2 octombrie. Ea va fi consacrata audierii acuzatului.
Judecatorii - trei magistrati laici - au acceptat, la solicitarea unuia dintre avocati, sa desparta procesul majordomului de cel al informaticianului Claudio Sciarpelletti, acuzat de complicitate. Acest al doilea proces este amanat la o data ulterioara, neprecizata.
Magistratii au respins, in schimb, o serie de cereri ale avocatilor, inclusiv cu privire la decretarea incompetentei tribunalului. Elegant, purtand un costum gri-deschis, cravata gri si o camasa alba, Paolo Gabriele, in varsta de 46 de ani, a parut nepasator. Foarte palid, cu ochii in pamant, acuzatul a zambit usor in momentul in care i s-a adresat avocatului.
Un fapt cu totul inedit in istoria statului pontifical, cunoscut mai degraba pentru cultivarea secretului, acest proces este deschis presei. Insa caracterul public al dezbaterilor este foarte strict reglementat. Numai opt jurnalisti au fost admisi in mica sala a tribunalului, situat in spatele Bazilicii Sf. Petru.
Spre deosebire de milioanele de turisti care cutreiera piata situata in apropiere, jurnalistii nu pot utiliza aparate de fotografiat sau camere de filmat. Singurele imagini disponibile de la audieri sunt transmise de catre Sfantul Scaun.
Sub numele de cod "Maria", el le transmitea ulterior jurnalistului Gianluigi Nuzzi, care le-a utilizat intr-o carte, intitulata "Sua santità" (Sanctitatea Sa), dezvaluind rivalitati si animozitati violente, in special impotriva numarului doi de la Vatican, cardinalul Tarcisio Bertone. Fostul majordom a recunoscut faptele.
In cursul interogatoriilor, el a explicat ca a actionat pentru a dezvalui "raul si coruptia" din interiorul Sfantului Scaun. Considerandu-se "mandatat" de "Sfantul Duh", el apreciaza ca Papa nu este informat in mod suficient si vrea sa repuna Biserica "pe sine". Arestat la 23 mai, el a petrecut 53 de zile intr-o celula a Jandarmeriei Vaticanului, dupa care a fost plasat, la sfarsitul lui iulie, sub arest la domiciliu.
El risca patru ani de inchisoare, dar ar putea sa beneficieze in orice moment de gratierea Papei, destul de probabila, chiar daca, potrivit anturajului sau, Papa a fost "profund ranit" de tradarea unei persoane pe care o "cunostea, iubea si respecta". Intr-un interviu acordat in obscuritate unui post de televiziune in februarie, Gabriele declara ca aproximativ 20 de persoane care fac parte din "diferite organisme" de la Vatican sunt implicate in scandalul "VatiLeaks".
Insa, pentru moment, doar Claudio Sciarpelletti este judecat. Avocatii sai au anuntat sambata ca se declara nevinovat,iar rolul sau este considerat secundar. In legatura cu Gabriele, anchetatorii au vorbit despre "un subiect influentabil, capabil sa comita actiuni care pot sa ii dauneze atat lui, cat si altora".
Intr-un interviu acordat lui Nuzzi, Gabriele a declarat ca este constient de consecintele actiunilor sale si de riscurile la care s-a supus. insa, adauga el, "a fi martor al adevarului inseamna sa fii pregatit sa platesti pretul".
Sursa: Mediafax
Etichete: scandal, vatican, papa, papa benedict al XVI-lea,
Dată publicare:
29-09-2012 16:48